Tento dezert od Josefa Maršálka je jen pro dospělé. Jedná se o čtyřpatrový koláč plný ořechů, žloutkového krému, rumu a čokolády. Krájí se na malé kostky a je vynikající.
Dezert Isidor
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
Piškot
- 2 vejce
- 125 g cukru krupice
- 100 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 170 g smetany ke šlehání
- 6 g prášku do pečiva
- 1 g skořice
- 1 g soli
Ořechová vrstva
- 150 g mletých ořechů
- 70 g moučkového cukru
- 90 ml rumu
Krém s kandovaným pomerančem
- 300 ml mléka
- 1 vanilkový pudink s pravou vanilkou
- 60 g cukru krupice
- 50 g nakrájené kandované pomerančové kůry
- 130 g másla
Čokoládová poleva
- 100 g hořké čokolády
- 20 g olivového či kokosového oleje
Postup
- Na piškot smícháme v míse všechny suché ingredience, poté přidáme vajíčka a smetanu a ruční metličkou vymícháme do hladkého těsta.
- Pekáček vymažeme lehce olejem a vyložíme papírem na pečení a předem připravenou hmotu do něj nalijeme a dobře rozetřeme. Pečeme v rozehřáté troubě při 170 °C asi 10 až 15 minut. Zkusíme špejlí, zda je korpus upečený. Vyndáme a necháme vychladnout.
- Na ořechovou vrstvu smícháme jemně strouhané vlašské ořechy s cukrem a rumem do hladké pasty. Tuto natřeme na upečený a vychladlý piškot.
- V mléce rozmícháme vanilkový pudink a cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 2 minuty, nesmíme cítit chuť syrového škrobu. Nalijeme do misky, přikryjeme fólií a necháme dobře vychladnout.
- Vychladlý pudink vyšleháme dohladka, přidáme měkké máslo a jemně nasekanou kandovanou pomerančovou kůru. Vyšleháme do hladkého a pevného krému. Ten natřeme stejnoměrně na ořechovou vrstvu a dáme asi na 15 minut do lednice či mrazáku dobře ztuhnout.
- Ve vodní lázní rozpustíme čokoládu s olejem do hladké polevy a tu poté nalejeme na předem připravený a ztuhlý krém. Rychle rozetřeme a necháme ztuhnout.
- Krájíme dlouhým hladkým nožem, namáčíme jej v horké vodě a utíráme ubrouskem.
Poznámky
Foto: Josef Maršálek
Buďte první kdo přidá komentář