Dnes přinášíme lehký recept na nadýchané laskonky, originální českou dobrotu od Josef Maršálka, známého usměvavého porotce z televizní soutěže České televize. Dalo by se říct, že laskonka je takovou vzdálenou sestřenicí slavné makronky z Francie.
Borůvkové laskonky s tymiánem
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
Korpus
- 60 g bílků
- 110 g cukru krupice
- 35 g cukru moučka
- 20 g vody
- 1 g soli
- kůra z jednoho citrónu
Krém
- 150 g vody
- 220 g mražených borůvek
- 30 g citronové štávy
- 120 g cukru krupice
- 40 g kukuřičného škrobu
- 1 g tymiánu
- 200 g másla
Poleva
- 60 g hořké čokolády
Postup
Korpus
- Ve vodní lázni nahřejeme bílky, vodu a cukr krupici do horka, směs bude mít asi 60 °C a všechny krystalky cukru musejí být rozpuštěné.
- Směs vyšleháme do pevného sněhu, poté ručně opatrně vmícháme zbylé ingredience. Ihned roztíráme přes šablonu na pečicí papír oválné tvary laskonek.
- Vkládáme do trouby vyhřáté na 150 °C, stáhneme teplotu na 130 °C a pečeme do úplného vysušení, asi 45–50 minut. Stáhneme teplotu, pokud se nám zdá, že laskonky dostávají nahnědlou barvu.
Krém
- Všechny ingredience kromě másla smícháme a přivedeme k varu; 1–2 minuty za stálého míchání provaříme. Vychladíme přikryté fólií. Nakonec zašleháme 200 g změklého másla.
- Krémem naplníme upečené laskonky za pomoci sáčku s řezanou trubičkou. Dokončíme rozehřátou čokoládou.
Poznámky
Foto: Josef Maršálek.
Buďte první kdo přidá komentář