Tyčinky ze zelených oliv podle Josefa Maršálka

Tyčinky ze zelených oliv.
Foto: Josef Maršálek.

Dnes jsme si pro vás připravili jednoduchý slaný recept na tyčinky se zelenými olivami od světoznámého cukráře Josefa Maršálka. Plánujete večer u televize nebo k vám přijde návštěva? Pochlubte se domácími tyčinkami.

Josef Maršálek, kniha moderní česká cukrařina a Moje sváteční pečení.

Josef Maršálek: Cukrář, filantrop, životní filozof a bohém

Narodil se do velké rodiny žijící v malé vesničce. Na pekaře a cukráře se vyučil až po dokončení studia na gymnáziu. Během dálkového studia vysoké školy hotelové začal pracovat v zahraničí, nejprve v Bathu, ke konci studií pak v Londýně. Během sedmi let práce v Anglii se vypracoval a získal ocenění kuchař roku a manažer roku.
Jako šéfcukrář londýnského obchodního domu Harrods pekl pro královnu Alžbětu a královskou rodinu, pro Karla Lagerfelda, Lady Gaga či Eltona Johna, ale také pro Baracka Obamu, v Indii pak pro mahárádže nebo filmové hvězdy Bollywoodux.
V roce 2018 se vrátil ze zahraničí do Prahy, kde provozoval CakeShop Prague. Je spoluzakladatelem firmy Fat Brothers.
V roce 2020 se stal porotcem v pořadu České televize Peče celá země. Vidět jste jej mohli také v pořadu Napečeno, který rovněž vysílala Česká televize.

Tyčinky ze zelených oliv.

Tyčinky ze zelených oliv

Josef Maršálek
Porcí 8 kusů
Celková doba 2 hours
Vytisknout

Suroviny
  

  • 200 g hladké mouky
  • 150 ml vody
  • 30 ml olivového oleje
  • 5 g soli
  • 1–2 g droždí
  • 1 lžíce nasekaného rozmarýnu
  • 300 g zelených odkapaných oliv

Na dokončení

  • 2 lžíce olivového oleje

Postup
 

  • Do mísy navážíme 150 g hladké mouky, přidáme droždí, nasekaný rozmarýn a zalejeme vodou. Vařečkou umícháme hladké těstíčko a přikryté utěrkou necháme asi 1 hodinu odpočívat.
  • Následně přidáme zbylou mouku, sůl a olivový olej a vypracujeme v hladké a nelepivé těsto. Teprve poté opatrně přimícháme okapané celé olivy. Do těsta se je nesnažíme zapracovat silou, ale lehkým překládáním těsta tak, aby všechny olivy byly těstem překryté.
  • Těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a lehce ho rozplácneme do tvaru kruhu. Rozdělíme ho na 8 zhruba stejných dílků a každý zvlášť na pomoučené ploše vyválíme do tvaru tenké tyčinky, která bude mít délku jako plech, na kterém je budeme péct.
  • Tyčinky odkládáme na plech pokrytý papírem na pečení, poté je potřeme olivovým olejem a ihned vložíme do trouby vyhřáté na 240 °C. Pečeme asi 12–14 minut dokřupava.
  • Nejlépe chutnají ještě vlažné a jsou ideálním doplňkem k pivu či vínu.

Poznámky

Foto: Josef Maršálek.

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*