Když se řekne bublanina, vybaví se nám naše babička. Když jsme v neděli otevřeli dveře k naší babi, voněla tam bublanina. Vždy trochu jinak podle toho, jaké ovoce na ní bylo, ale vždy to byla vůně domova… a vůně naší babičky.
Dříve nebylo v obchodě na výběr tolik sladkého pečiva jako dnes a hodně se na víkendy peklo. Protože doma bylo vždy hodně hladových krků, dělalo se bublaniny hned na dva plechy. Málokdy něco zbylo i na pondělí. Nu, a protože bylo o víkendu vždy hodně práce, muselo být pečení vždy rychlé. Rádi se o recept naší babi s vámi podělíme. Ten, kdo ji ochutnal, nechtěl už nikdy jinou 😉.
Hrníčková ovocná bublanina
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku slunečnicového oleje
- 1 ks vanilkový cukr
- 1 ks kypřící prášek do pečiva
- 2 ks vejce
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 15 dkg hladké mouky
- 15 dkg moučkového cukru
- 12 dkg rozpuštěného másla
- 15 dkg mandlí nebo ořechů
- 1 špetka skořice
- 1 špetka soli
Postup
- Nejdříve si připravíme drobenku. Ingredience na drobenku všechny smícháme.
- Připravíme si ovoce. Můžeme použít čerstvé, ale i mražené nebo kompotované. To, které máte zrovna k dispozici.
- Všechno smícháme dohromady a důkladně promícháme. Hrníček použijeme o velikosti cca 200ml (můžeme i 1/4l, bublanina pak bude vyšší).
- Vymažeme plech máslem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou.
- Směs nalijeme rovnoměrně na plech.
- Souvisle poklademe ovocem.
- Posypeme předem připravenou drobenkou.
- Pečeme cca 30 min v horkovzdušné troubě při 180°C.
- Kontrolujeme špejlí. Bublanina je upečená tehdy, kdy do ní píchneme špejlí a těsto se na ni nelepí.
Buďte první kdo přidá komentář