Bublanina naší babi

Ovocná bublanina
Foto: Pixabay

Když se řekne bublanina, vybaví se nám naše babička. Když jsme v neděli otevřeli dveře k naší babi, voněla tam bublanina. Vždy trochu jinak podle toho, jaké ovoce na ní bylo, ale vždy to byla vůně domova… a vůně naší babičky.

Dříve nebylo v obchodě na výběr tolik sladkého pečiva jako dnes a hodně se na víkendy peklo. Protože doma bylo vždy hodně hladových krků, dělalo se bublaniny hned na dva plechy. Málokdy něco zbylo i na pondělí. Nu, a protože bylo o víkendu vždy hodně práce, muselo být pečení vždy rychlé. Rádi se o recept naší babi s vámi podělíme.  Ten, kdo ji ochutnal, nechtěl už nikdy jinou 😉.

Ovocná bublanina

Hrníčková ovocná bublanina

Jana Novotná
Vytisknout

Suroviny
  

  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 1 ks kypřící prášek do pečiva
  • 2 ks vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 15 dkg hladké mouky
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 12 dkg rozpuštěného másla
  • 15 dkg mandlí nebo ořechů
  • 1 špetka skořice
  • 1 špetka soli

Postup
 

  • Nejdříve si připravíme drobenku. Ingredience na drobenku všechny smícháme.
  • Připravíme si ovoce. Můžeme použít čerstvé, ale i mražené nebo kompotované. To, které máte zrovna k dispozici.
  • Všechno smícháme dohromady a důkladně promícháme. Hrníček použijeme o velikosti cca 200ml (můžeme i 1/4l, bublanina pak bude vyšší).
  • Vymažeme plech máslem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou.
  • Směs nalijeme rovnoměrně na plech.
  • Souvisle poklademe ovocem.
  • Posypeme předem připravenou drobenkou.
  • Pečeme cca 30 min v horkovzdušné troubě při 180°C.
  • Kontrolujeme špejlí. Bublanina je upečená tehdy, kdy do ní píchneme špejlí a těsto se na ni nelepí.

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*