Buchty od Josefa Maršálka

Recepty

Buchty Josefa Maršálka
Foto: Josef Maršálek.

Se svolením Josefa Maršálka vám tuto sobotu přinášíme recept na jeho neodolatelné a vynikající buchty! Jejich příprava je snadná, a rovnou vám radíme: chystejte si dvojnásobnou dávku! Zmizí totiž, jako by se po nich zaprášilo.

Josef Maršálek, kniha moderní česká cukrařina a Moje sváteční pečení.

Josef Maršálek: Cukrář, filantrop, životní filozof a bohém

Narodil se do velké rodiny žijící v malé vesničce. Na pekaře a cukráře se vyučil až po dokončení studia na gymnáziu. Během dálkového studia vysoké školy hotelové začal pracovat v zahraničí, nejprve v Bathu, ke konci studií pak v Londýně. Během sedmi let práce v Anglii se vypracoval a získal ocenění kuchař roku a manažer roku.
Jako šéfcukrář londýnského obchodního domu Harrods pekl pro královnu Alžbětu a královskou rodinu, pro Karla Lagerfelda, Lady Gaga či Eltona Johna, ale také pro Baracka Obamu, v Indii pak pro mahárádže nebo filmové hvězdy Bollywoodux.
V roce 2018 se vrátil ze zahraničí do Prahy, kde provozoval CakeShop Prague. Je spoluzakladatelem firmy Fat Brothers.
V roce 2020 se stal porotcem v pořadu České televize Peče celá země. Vidět jste jej mohli také v pořadu Napečeno, který rovněž vysílala Česká televize.

Buchty Josefa Maršálka.

Buchty

Josef Maršálek
Porcí 20 buchet
Vytisknout

Suroviny
  

Těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 50 ml oleje
  • 50 g cukru krupice
  • 10 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • ½ lžičky soli
  • ¼ muškátového oříšku
  • 1 vejce
  • kůra z půlky citronu

Maková nádivka

  • 200 g bílého jogurtu smetanového
  • 110 g máku jemně mletého
  • 50 g rozinek
  • 50 g cukru krupice
  • 25 ml rumu
  • ¼ lžičky skořice
  • špetka mletého hřebíčku

Na dokončení

  • 120 g másla

Postup
 

  • Na těsto si do mísy navážíme mouku, přidáme droždí, vanilkový cukr a poté vlažné mléko, lehce po povrchu zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň 35-40 minut v pokojové teplotě. Poté přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které se nelepí na mísu ani na vařechu. Těsto opět přikryjeme utěrkou a necháme v klidu kynout, dokud nezdvojnásobí objem (asi 1 hodinu).
  • Na makovou nádivku smícháme jogurt, rum, cukr a rozinky, přidáme koření a mák a zamícháme. Můžeme přidat kůru z půlky citronu. Nádivku necháme v pokojové teplotě „zhoustnout” (asi 1 hodinu) anebo si ji můžeme připravit den předem a skladovat v lednici.
  • Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a prsty lehce roztáhneme do obdélníku 30 × 20 cm a nakrájíme na 20 čtverců. Doprostřed každého z nich dáme velkou lžičku náplně a zabalíme ji dovnitř tak, že vždy dáme k sobě protilehlé rohy a dobře zakoulíme. Do pekáčku 20 × 30 cm dáme 80 g rozpuštěného másla, jednotlivé buchty v něm vykoupeme a skládáme vedle sebe. Takto připravené je necháme v klidu vykynout, což může trvat až 1,5 hodiny, nebo-li do dvojnásobného objemu.
    Buchty Josefa Maršálka.
  • Vykynuté buchty pečeme na 180 °C asi 25–30 minut dozlatova; zkusíme špejlí. Po vytažení je potřeme zbylým rozpuštěným máslem, do kterého přidáme lžíci nebo dvě rumu. Necháme částečně vychladnout v pekáčku před vytažením.
    Buchty Josefa Maršálka.

Poznámky

Foto: Josef Maršálek
Zdroj: Josef Maršálek

Další články z této rubriky

4 Comments

  1. Buchty se přece vyklápěly a spodní kůrčička cukrovala. To byly ty pravé české od babiček. Dnes je v receptech nikdo nevyklápí a „vylepšuje“ potíráním na vrchu. Nabízí se mnoho možností.

  2. Taky mám ráda pouze světlé. Tmavé nejím.
    Ale nedalo mi to a podle tohoto receptu jsem ty buchty upekla. Byly to nejfantastičtější buchty, co jsem kdy jedla.Božský recept.Vydržely měkoučké 3 dny a všem hrozně chutnaly.Akorát jsem pekla 5min. na 200 a pak 30 minut na 170. Byly hebkoučké a světlé, Prostě buchty pohled mých představ. Dávám 1***** a přeji krásný den ❤️

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*