Se svolením Josefa Maršálka vám tuto sobotu přinášíme recept na jeho neodolatelné a vynikající buchty! Jejich příprava je snadná, a rovnou vám radíme: chystejte si dvojnásobnou dávku! Zmizí totiž, jako by se po nich zaprášilo.
Buchty
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
Těsto
- 400 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 50 ml oleje
- 50 g cukru krupice
- 10 g čerstvého droždí
- 1 lžíce vanilkového cukru
- ½ lžičky soli
- ¼ muškátového oříšku
- 1 vejce
- kůra z půlky citronu
Maková nádivka
- 200 g bílého jogurtu smetanového
- 110 g máku jemně mletého
- 50 g rozinek
- 50 g cukru krupice
- 25 ml rumu
- ¼ lžičky skořice
- špetka mletého hřebíčku
Na dokončení
- 120 g másla
Postup
- Na těsto si do mísy navážíme mouku, přidáme droždí, vanilkový cukr a poté vlažné mléko, lehce po povrchu zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň 35-40 minut v pokojové teplotě. Poté přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které se nelepí na mísu ani na vařechu. Těsto opět přikryjeme utěrkou a necháme v klidu kynout, dokud nezdvojnásobí objem (asi 1 hodinu).
- Na makovou nádivku smícháme jogurt, rum, cukr a rozinky, přidáme koření a mák a zamícháme. Můžeme přidat kůru z půlky citronu. Nádivku necháme v pokojové teplotě „zhoustnout” (asi 1 hodinu) anebo si ji můžeme připravit den předem a skladovat v lednici.
- Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a prsty lehce roztáhneme do obdélníku 30 × 20 cm a nakrájíme na 20 čtverců. Doprostřed každého z nich dáme velkou lžičku náplně a zabalíme ji dovnitř tak, že vždy dáme k sobě protilehlé rohy a dobře zakoulíme. Do pekáčku 20 × 30 cm dáme 80 g rozpuštěného másla, jednotlivé buchty v něm vykoupeme a skládáme vedle sebe. Takto připravené je necháme v klidu vykynout, což může trvat až 1,5 hodiny, nebo-li do dvojnásobného objemu.
- Vykynuté buchty pečeme na 180 °C asi 25–30 minut dozlatova; zkusíme špejlí. Po vytažení je potřeme zbylým rozpuštěným máslem, do kterého přidáme lžíci nebo dvě rumu. Necháme částečně vychladnout v pekáčku před vytažením.
Poznámky
Foto: Josef Maršálek
Buchty se přece vyklápěly a spodní kůrčička cukrovala. To byly ty pravé české od babiček. Dnes je v receptech nikdo nevyklápí a „vylepšuje“ potíráním na vrchu. Nabízí se mnoho možností.
Já je mám tedy radši světlejší …. :D.
Taky mám ráda pouze světlé. Tmavé nejím.
Ale nedalo mi to a podle tohoto receptu jsem ty buchty upekla. Byly to nejfantastičtější buchty, co jsem kdy jedla.Božský recept.Vydržely měkoučké 3 dny a všem hrozně chutnaly.Akorát jsem pekla 5min. na 200 a pak 30 minut na 170. Byly hebkoučké a světlé, Prostě buchty pohled mých představ. Dávám 1***** a přeji krásný den ❤️
Já taky jedině světlé. Tyhle bych nemohla jíst.