David Frej: Kompas dokonalého zdraví

David Frej: Kompas dokonalého zdraví
Foto: Freepik

Lékař internista MUDr. David Frej (nar. 1965) se po několika letech praxe rozhodl studovat holistickou a přírodní medicínu v Londýně a alternativní způsoby léčby v Novém Mexiku, Rakousku a indické Puně, kde poznal ájurvédu. Napsal několik knižních bestsellerů zaměřených na zdraví a založil mezinárodní centrum vzdělávání v oblasti alternativní medicíny ADVANA.

David Frej: Kompas dokonalého zdraví
Foto: se svolením nakladatelství Eminent

V knize Kompas dokonalého zdraví předává doktor David Frej podnětné informace zaměřené na vyváženou stravu, otužování, omlazení, správné fungování metabolismu, ale také o zenové dechové meditaci, relaxaci, cvičení i aromaterapii. Popisuje, jak se projevují příznaky toxických látek v těle, a doporučuje osvědčené způsoby, jak je z organismu vyloučit. Hlavním záměrem knihy je podrobně popsaný a speciálně vypracovaný třítýdenní ozdravný program na podporu zdraví a zpomalení procesu stárnutí, který zároveň snižuje rizikové spouštěče nemocí.

V úvodu autor objasňuje základní pravidla půstu a jeho ozdravné působení, potvrzené vědeckými poznatky. Ty prokázaly, že už krátké omezení kalorií přináší pozitivní výsledky, a to nejen při snaze zhubnout a povzbudit metabolismus, ale i při některých nemocech, například cukrovce, rakovině, onemocnění srdce a cév nebo zánětech. Vysvětluje, proč se nebát půstu či vynechávání jídla a vyvrací několik mylných mýtů. I krátkodobý půst, netrpíme-li nemocemi, kdy není vhodný, má blahodárné účinky. David Frej sám několikrát absolvoval Buchingerův půst, působící jako tělesná i duševní očista, po němž se člověk cítí, jako by se znovu narodil.

Na rozdíl od lékařů, kteří tvrdí, že na váhu má vliv pouze kalorický příjem a energetický výdej, je autor stejně jako 99 % odborných studií přesvědčen, že jde o chybnou hypotézu. V kapitole „Méně jezte, více se hýbejte?“ popisuje důvody, proč se přesto mnoha lidem nedaří zhubnout. 

David Frej připomíná důležité zásady vyvážené kvalitní stravy s dostatkem sacharidů, ovoce, zeleniny, zdravých tuků, kvalitních bílkovin, probiotických, prebiotických a fermentovaných potravin, koření apod. Vysvětluje, co způsobuje nepravidelná strava, rychlá konzumace jídla a nedostatečný nebo nevhodný pitný režim.

Zásadní pozornost je soustředěna na význam, pravidla a různé druhy půstu, jeho detoxikační příznaky, a především na podrobně popsaný unikátní třítýdenní ozdravný půst.

Závěr knihy tvoří reference a abecední rejstřík.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), eminent.cz

Další články z této rubriky

Nothing Found

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*