Dort Diana podle Josefa Maršálka

Dort Diana.
Foto: Josef Maršálek.

Světoznámý cukrář Josef Maršálek vám dnes představí jeden ze svých oblíbených receptů na pistáciový dort s ruby čokoládou.

Josef Maršálek, kniha moderní česká cukrařina a Moje sváteční pečení.

Josef Maršálek: Cukrář, filantrop, životní filozof a bohém

Narodil se do velké rodiny žijící v malé vesničce. Na pekaře a cukráře se vyučil až po dokončení studia na gymnáziu. Během dálkového studia vysoké školy hotelové začal pracovat v zahraničí, nejprve v Bathu, ke konci studií pak v Londýně. Během sedmi let práce v Anglii se vypracoval a získal ocenění kuchař roku a manažer roku.
Jako šéfcukrář londýnského obchodního domu Harrods pekl pro královnu Alžbětu a královskou rodinu, pro Karla Lagerfelda, Lady Gaga či Eltona Johna, ale také pro Baracka Obamu, v Indii pak pro mahárádže nebo filmové hvězdy Bollywoodux.
V roce 2018 se vrátil ze zahraničí do Prahy, kde provozoval CakeShop Prague. Je spoluzakladatelem firmy Fat Brothers.
V roce 2020 se stal porotcem v pořadu České televize Peče celá země. Vidět jste jej mohli také v pořadu Napečeno, který rovněž vysílala Česká televize.

Dort Diana.

Dort Diana

Josef Maršálek
Porcí 1 24cm dort
Celková doba 2 hours
Vytisknout

Suroviny
  

Korpus

  • 6 ks vajec velikosti M
  • 120 g cukru krupice
  • 120 g třtinového cukru
  • 100 g olivového oleje
  • 150 g jogurtu
  • 60 g 100% pistáciové pasty
  • 100 g jemně mletých íránských pistácií
  • 60 g mandlové mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 1 g jedlé sody
  • 1 g soli

Vanilkové studené marshmallows

  • 15 g želatiny v plátcích
  • 80 g cukru krupice
  • 20 g citronové šťávy
  • 230 g vody
  • 1 vanilkový lusk

Ganache

  • 500 g Ruby čokolády
  • 150 g mléka
  • 50 g 33% smetany
  • 300 g másla
  • 1 fazole tonka

Metalíza

  • 8 g metalické barvy
  • 20–30 g alkoholu

Na dokončení

  • 10 g lyofilizovaných malin
  • 10 g lyofilizovaných višní
  • 10 g pistácií
  • sušená růže

Postup
 

  • Vejce vyšleháme s oběma cukry do husté pěny, přimícháme jogurt, pastu a olej, ručně metlou vmícháme zbylé ingredience a hmotu nalejeme do papírem vyložené dortové formy. Pečeme při 160 °C asi 45–50 minut. Necháme na mřížce vychladnout.
  • Na marshmallows dáme nabobtnalou želatinu do kotlíku, přidáme cukr, vanilku, vařící vodu a citronovou šťávu a šleháme do husté pěny. Tu nalejeme do dortové formy o průměru 26 cm a zamrazíme.
  • Na ganache přivedeme k varu mléko a smetanu s nastrouhanou tonkou, nalejeme na Ruby a vymícháme do hladka. Přidáme máslo a sůl a dokonale rozmícháme. Použijeme k naplnění prokrojeného dortu společně s lyofilizovaným ovocem.
  • Dort necháme krátce zamrazit a natřeme metalickou barvou rozpuštěnou v alkoholu. Dozdobíme dle fantazie kostkami marshmallows, sušeným ovocem a pistáciemi.
    Dort Diana - marshmallows.

Poznámky

Foto: Josef Maršálek

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*