Znáte recept a příběh obráceného koláče Tarte Tatin? Tento dezert pochází z Francie a je znám po celém světě. Příprava je velmi jednoduchá a máte jej hotový za chvilku.
Tarte Tatin je obrácený koláč, který je ve francouzštině znám jako La tarte des Demoiselles Tatin (Koláč sester Tatinových). Jeho jméno se vztahuje ke svobodným sestrám Stephanie a Caroline, které na začátku minulého století vlastnily v městečku Lamotte-Beuvron v údolí řeky Loiry hotel.
Když byl tento hotel během jedné lovecké sezóny plný hostů, nechala omylem Stephanie jablkovou náplň dlouho na plotně a ta jí zkaramelizovala dřív, než si Stephanie uvědomila, že zapomněla na těsto. Jakmile si to uvědomila, narychlo těsto přidala. Tak vznikl světoznámý koláč, který se obvykle podává s francouzským calvados nebo cidrem.
Josef Maršálek: Cukrář, filantrop, životní filozof a bohém
Narodil se do velké rodiny žijící v malé vesničce. Na pekaře a cukráře se vyučil až po dokončení studia na gymnáziu. Během dálkového studia vysoké školy hotelové začal pracovat v zahraničí, nejprve v Bathu, ke konci studií pak v Londýně. Během sedmi let práce v Anglii se vypracoval a získal ocenění kuchař roku a manažer roku. Jako šéfcukrář londýnského obchodního domu Harrods pekl pro královnu Alžbětu a královskou rodinu, pro Karla Lagerfelda, Lady Gaga či Eltona Johna, ale také pro Baracka Obamu, v Indii pak pro mahárádže nebo filmové hvězdy Bollywoodux. V roce 2018 se vrátil ze zahraničí do Prahy, kde provozoval CakeShop Prague. Je spoluzakladatelem firmy Fat Brothers. V roce 2020 se stal porotcem v pořadu České televize Peče celá země. Vidět jste jej mohli také v pořadu Napečeno, který rovněž vysílala Česká televize.
Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.Souhlasím
Buďte první kdo přidá komentář