Jablečný Tart Tatin podle Josefa Maršálka

Tart Tatin.
Foto: Josef Maršálek

Znáte recept a příběh obráceného koláče Tarte Tatin? Tento dezert pochází z Francie a je znám po celém světě. Příprava je velmi jednoduchá a máte jej hotový za chvilku.

Tarte Tatin je obrácený koláč, který je ve francouzštině znám jako La tarte des Demoiselles Tatin (Koláč sester Tatinových). Jeho jméno se vztahuje ke svobodným sestrám Stephanie a Caroline, které na začátku minulého století vlastnily v městečku Lamotte-Beuvron v údolí řeky Loiry hotel.

Když byl tento hotel během jedné lovecké sezóny plný hostů, nechala omylem Stephanie jablkovou náplň dlouho na plotně a ta jí zkaramelizovala dřív, než si Stephanie uvědomila, že zapomněla na těsto. Jakmile si to uvědomila, narychlo těsto přidala. Tak vznikl světoznámý koláč, který se obvykle podává s francouzským calvados nebo cidrem.

Josef Maršálek, kniha moderní česká cukrařina a Moje sváteční pečení.

Josef Maršálek: Cukrář, filantrop, životní filozof a bohém

Narodil se do velké rodiny žijící v malé vesničce. Na pekaře a cukráře se vyučil až po dokončení studia na gymnáziu. Během dálkového studia vysoké školy hotelové začal pracovat v zahraničí, nejprve v Bathu, ke konci studií pak v Londýně. Během sedmi let práce v Anglii se vypracoval a získal ocenění kuchař roku a manažer roku.
Jako šéfcukrář londýnského obchodního domu Harrods pekl pro královnu Alžbětu a královskou rodinu, pro Karla Lagerfelda, Lady Gaga či Eltona Johna, ale také pro Baracka Obamu, v Indii pak pro mahárádže nebo filmové hvězdy Bollywoodux.
V roce 2018 se vrátil ze zahraničí do Prahy, kde provozoval CakeShop Prague. Je spoluzakladatelem firmy Fat Brothers.
V roce 2020 se stal porotcem v pořadu České televize Peče celá země. Vidět jste jej mohli také v pořadu Napečeno, který rovněž vysílala Česká televize.

Tart Tatin.

Jablečný Tart Tatin

Josef Maršálek
Porcí 1 koláč
Vytisknout

Suroviny
  

  • 2 kg jablek
  • 150 g cukru
  • 50 g másla

Těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 35 g studené vody
  • 2 g soli

Postup
 

  • Z mouky, másla a soli vypracujeme drobenku. Přidáme vodu a rychle vypracujeme v těsto.
  • Z cukru a másla uděláme na pánvi karamel.
  • Půlky jablek "na stojáka" vtěstnáme do pánve na karamel, překryjeme rozváleným těstem a probodneme nožem.
  • Pečeme při 185 °C dozlatova asi hodinu.
  • Poté necháme 10 minut odstát, následně opatrně slijeme přebytečný sirup a obrátíme na talíř.

Poznámky

Foto: Josef Maršálek

Zdroj: Redakce – Justýna Malásková, se svolením Josefa Maršálka

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*