Sezóna sklizně jablek je v plném proudu a pro řadu zahradníků nastává obligátní otázka: kam s nimi? Jestli se vám letos jablka také urodila, máme pár tipů, jak je uskladnit i zpracovat.
Ideální je samozřejmě uchovat je ve sklepě a každý den jedno či dvě sníst. Jak na to, aby vydržela co nejdéle?
- Skladujte jen zdravé plody (nenahnilé, nepotlučené, bez červů).
- Ideální podmínky nabídne vlhký, chladný sklep s teplotou kolem 4 °C a vlhkostí 85 %.
- Jestli máte suchý sklep, můžete si pomoci – buď podlahu pravidelně kropit vodou, nebo případně rozestavit misky s vodou po místnosti.
- Důležité je proudění vzduchu kolem plodů, proto je skladujte v přepravkách na ovoce v jedné vrstvě. Přepravky ale můžete stavět na sebe.
- Nikdy ve stejné místnosti neskladujte jablka a brambory nebo kořenovou zeleninu. Jablka do sebe natahují pachy z okolí, takže byste je chuťově znehodnotili. Brambory navíc jablkům zkracují životnost.
- Jestli ve sklepě větráte, nedělejte to v mrazivých dnech. Jablkům by mráz neudělal dobře.
- A co když nemáte sklep? Můžete využít skladovací bednu na balkóně nebo před domem, jen je důležité ji pečlivě vystlat polystyrénem a přikrýt i seshora.
- Alespoň jednou týdně úrodu prohlédněte a vyházejte špatné kusy.
Nemáte-li sklep, jablka zpracujte a až pak uskladněte.
Možná nemáte vhodné podmínky na skladování jablek, ani je nedokážete vytvořit. Pak je lepší neriskovat a jablka nejprve zpracovat. Možností je celá řada.
Vyrobte si mošt
Výhodou domácího moštu je, že přesně víte, z jakých jablek je vyrobený. Navíc do něj můžete zužitkovat i padaná jablka nebo nasbíraná u polních cest.
Nadrtit plody a odšťavnit je jednoduché, problém nastává s uskladněním moštu. Nabízí se hned několik možností:
- Čerstvý mošt můžete nalít do lahví a zamrazit. Vydrží tak minimálně půl roku až rok. Životnost ještě prodloužíte, když sklenice s moštem zavaříte.
- Mošt je možné také zpasterovat při min. 82 °C a nabalit do sterilizovaných sklenic nebo plnit do tzv. bag-in-boxů. Takhle vydrží i 2 roky.
Jablka zavařte
Snadnější už to být nemůže. Stačí zdravá jablka oloupat, vykrájet a nastrouhat na plátky nebo na hrubém struhadle.
Naplňte je do čistých, sterilovaných sklenic, pevně uzavřete a sterilujte 30 minut při 82 °C. V chladu a temnu vydrží minimálně do příští sezóny a vy tak budete mít po ruce průběžně náplň do štrůdlů nebo buchet.
A jeden tip na závěr: slupky z loupaných jablek nevyhazujte. Můžete si je nasušit a později z nich vařit čaj. Stačí je přelít horkou vodou a nechat pár desítek minut louhovat. Nápoj má krásné jablečné aroma a je přirozeně sladký, takže se obejdete i bez cukru nebo medu.
Zdroj: redakce – Petra Matějková, www.petrazahradnici.cz
Buďte první kdo přidá komentář