V zimní období je mnohem více nemocí, takže se většina z nás snaží udržet ve zdraví, abychom zbytečně nemuseli vyhledávat lékaře nebo lékárny. Imunitu bychom měli posilovat celý rok, ale často zapomínáme, že i v době klidu bychom se o sebe měli starat. Jak tedy takto na poslední chvíli posílit své zdraví?
Imunita je v podstatě schopnost organismu bránit se proti patogenům pocházejícím jak z vnějšího, tak z vnitřního prostředí organismu. Každý má přirozenou imunitu na jiné úrovni, všichni ale na jejím zlepšení můžeme pracovat, a dokonce bez užití chemie. Pojďme se podívat na možnosti, které nám nabízí sama příroda.
Otužování jako obrana
K pozvolnému a řízenému otužování nám nejdříve stačí i obyčejná sprcha. Nemusíme skákat do řeky či rybníka, musíme jen tělo pomalu zvykat na teplotní změny. Díky pravidelnému otužování nás nerozhodí delší stání při čekání, než vnoučátka dobobují, ani náhlá změna počasí, při které ostatním drkotají zuby.
Potraviny s vitaminy
Kromě všeobecně oblíbeného a známého ovoce máme téměř v každém obchodě po ruce hlívu ústřičnou, kterou si ale můžeme vypěstovat i doma. Hlíva je žádaná pro složku zvanou beta-glukany. Obsahuje také řadu stopových prvků, vitaminy B, D, C, K a vlákninu, které jsou prospěšné pro náš organismus. Další potravinou, která by neměla chybět v našem jídelníčku, je zázvor. Ten si můžeme zpracovat na mnoho způsobů, od čaje, přes žvýkání syrového kousku, až po zázvor v kombinaci s medem a citronem, který potěší i naše chuťové pohárky.
Opomíjený spánek
Mohlo by se zdát, že spánek není až tak důležitou součástí našeho života. Opak je ale pravdou. Zvlášť, pokud pociťujeme únavu, bychom měli tělo poslechnout. Kratší dny naše tělo svádějí k většímu odpočinku a my bychom jej měli poslechnout, protože pokud se dlouhodoběji přetahujeme, ztrácíme i obranyschopnost, která je v zimním období tolik důležitá.
Kouzelné rostliny
Imunitu máme propojenou již podvědomě s vitaminem C. Tento vitamin ale nezískáme jen z ovoce nebo pilulek v lékárně, ale hlavně z rostlinky zvané rakytník. Ten obsahuje opravdu vysoké množství tohoto zázračného vitaminu, který je důležitý pro ochranu buněk, podporuje vitalitu a zvyšuje odolnost organismu.
Další rostlinou, kterou bychom neměli podcenit, je černý bez. Již naši předci věděli, že má skvělé vlastnosti a přispívá ke správné činnosti imunitního systému a zdraví dýchacích cest. Čaj z něj se používá ke zvýšení obranyschopnosti, při nemocech z nachlazení, k uvolnění hlenů a podpoře pocení.
Živá probiotika
Probiotika jsou oblíbená hlavně v poslední době. A rozhodně je jejich obliba opodstatněná. Jedná se o tělu prospěšné živé bakterie mléčného kvašení, jako jsou laktobacily nebo bifibakterie, obsažené například i v kefíru. Příznivě ovlivňují stav střevní mikroflóry v tlustém střevě, starají se o to, aby v trávicím traktu nepřežívaly nežádoucí mikroorganismy, a zvyšují tak obranyschopnost našeho organismu. Také udržují optimální pH prostředí pro správné fungování buněk imunitního systému, které se nacházejí přímo v sliznici střeva. Probiotika by tedy měla být součástí našeho stravování.
Zdroj: redakce – Antonie Podhradská, Ordinace.cz
Buďte první kdo přidá komentář