Jak si vyrobit čmelín a na co dát pozor

Čmelín
Foto: Zelenadomacnost.

Novinkou letošních zahrad, teras i balkónů je čmelín. Můžete jej koupit nebo při troše zručnosti si jej sami vyrobit. Poradíme, jak a na co při tom dát pozor.

Pokud se rozhodnete čmelín pořídit svépomocí, doporučujeme stejně nejprve zakoupit větrací klapku, aby byla zhotovena správně a plnila dobře svou funkci. U větrání záleží na každém detailu.

Při výrobě pamatujte na dodržení těchto zásad:

  • Vnitřek čmelína by měl mít rozměry (v × š × d) 20–25 × 25–30 × 25–30 cm.
  • Šířka materiálu, z něhož je vyroben, by měla být minimálně 2 cm.
  • Prkna musí těsnit, jinak by v zimě čmeláci umrzli a do vnitřních prostor by vnikali predátoři.
  • Z vnější strany stěn a podlahy připevněte polystyren pro lepší regulaci teploty.
  • Od vchodu veďte tunýlek podél stěny a pak v pravém úhlu po boční stěně až 3–4 cm od konce zadní stěny tunýlek o světlosti 2,5 cm (můžete použít i elektrikářský „husí krk“ o světlosti 1,8 cm). Tunýlek není nezbytně nutný, ale čmeláčí královna přijme domek mnohem lépe, pokud má delší a lomený vchod.
  • Pod vletový otvor umístěte přistávací a vletovou plošku o velikosti 5 × 3 cm.
  • Nainstalujte větrací klapku.
  • Z vnitřní strany střechy dejte látku, pomůžete tak lepšímu utěsnění.
  • Vnější stranu střechy překryjte nepromokavou vrstvou (kousek linolea, folie apod.).
Čmeláci ve volné přírodě.
Foto: Pixabay. Pokud nechcete čmeláky obdivovat jen ve volné přírodě, můžete si na zahradu pořídit čmelín.

Čím vyplnit čmelín

Čmeláci do uměle postaveného domečku neumějí dostat materiál ke stavbě hnízda, proto je potřeba jim pomoci a do úlku dát cca do ¾ prostoru teplodržný materiál, který si následně královna a dělnice stmelí. Důležité je to, aby nešlo o žádný umělý materiál, protože jej při stmelování čmeláci přežvýkávají. Dejte také pozor, abyste materiálem neucpali vletový otvor.

K vyplnění čmelínu lze zakoupit přímo výplň nebo surovou bavlnu v e-shopech. Nesmí se používat ani běžná vata, protože by se do ní mohli čmeláci zamotat a zemřít. Můžete však použít koudel, hobliny nebo nastříhané hadrové kousky. Čmeláci také nepohrnou suchým mechem a trochou suchého listí nebo sena.

Návod najdete i na internetu v podobě videa:

Zdroj: cmelaci.cz

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*