Není vždy snadné jíst zdravě, když si dnes můžete objednat jídlo na kliknutí. Ale možná vám pomůže inspirace, jak využít mikrovlnnou troubu, a to vám k zdravějšímu životnímu stylu může dopomoci.
Rozdíl mezi polotovary a jídlem uvařeným doma je velký. Vařené jedlo je základem zdravého životního stylu. Mnohé ale odradí zdlouhavá příprava jídla. Přinášíme pár tipů, jak využít mikrovlnou troubu a vaření si urychlit.
Budete sami překvapeni, jak snadné je možné uvařit nebo upéct. Nejen že v mikrovlnné troubě je možné ohřát jídlo, ale také je možné v ní vařit a péct. A nepotřebujete ani speciální programy, abyste to zvládli.
Brambory vařené v mikrovlnné troubě
Poslat e-mailem VytisknoutPomůcky
- zavařovací sklenice o objemu 720 ml
Suroviny
- 5 brambor
- špetka soli a kmínu (libeček, chilli)
Postup
- Brambory oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a vložte je do sklenice o objemu 720 ml.
- Přidejte trochu soli a kmínu, případně podle chuti libeček nebo trochu čerstvě mletého chilli.
- Sklenici uzavřete šroubovacím víčkem a důkladně protřepejte.
- Přidejte vodu – cca 0,5 cm. Poté dejte uzavřenou sklenici do mikrovlnné trouby, kterou zapněte na plný výkon po dobu 7 minut.
- Dejte pozor při vytahování sklenice z mikrovlnné trouby, bude horká. Rovněž při otvírání sklenice dejte pozor: díky vytvořenému podtlaku půjde hůř otevřít.
Poznámky
Buchta pro nečekanou návštěvu nebo na rychlou snídani
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 1 vajíčko
- 4 lžíce moučkového cukru (můžete dát i méně)
- 4 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce granka
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 3 lžíce mléka
- 3 lžíce oleje
Postup
- Vajíčko si ušleháme s cukrem elektrickým šlehačem. Pomalu přidáváme mouku s kakaem a práškem do pečiva, nakonec vmícháme mléko a olej.
- Hrnek (pokud možno vyšší) si vymažeme máslem, vysypeme moukou a vlijeme do něj těsto.
- Dáme do mikrovlnné trouby na nejvyšší výkon na 3 až 3 a půl minuty. Pokud vidíme, že nám těsto vytéká z hrnku, nic se neděje, neotvírat!
- Hrnek poté vyndáme i s vyteklou upečenou částí.
Poznámky
Vajíčka jsou skvělou volbou pro snídani, oběd nebo dokonce večeři. Existují lidé, kteří jsou opravdovými odborníky na vajíčka. Ale přiznejme si, pořád míchat vajíčka a nebo dělat omelety může být trochu nudné. Proto můžete vyzkoušet tip na ztracené vejce z mikrovlnné trouby.
Ztracené vejce z mikrovlnné trouby
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 1 vejce
- 200 ml vody
- 1 lžíci octa
Postup
- Hrnek naplníme vodou a přidáme lžíci octa. Pozor: důležité je použít vodu studenou! Opatrně do hrnku vyklepneme vejce a ujistíme se, že je celé pod hladinou.
- Přikryjeme podšálkem a dáme do mikrovlnky asi na 1 minutu. Záleží na velikosti a tloušťce hrnku i na výkonu mikrovlnky. Pokud po 1 minutě ohřívání není žloutek obalený bílkem, vrátíme do mikrovlnky na dalších několik sekund.
- Po vytažení z mikrovlnky necháme vejce ještě alespoň 1 minutu ve vodě, abychom zabránili vybouchnutí. Po vyjmutí vajíčka ihned podáváme.
Poznámky
Zdroj: redakce – Justýna Malásková (autorské dílo), jimezdrave.cz
Buďte první kdo přidá komentář