Když se zeptáte kohokoliv, jakou zeleninu si doma pěstuje, s největší pravděpodobností odpoví, že rajčata. Jsme prostě milovníky rajských jablíček, a kdo nemá zahradu, pokouší se je pěstovat na balkoně.
Skvělá jsou do letních salátů, do omáček na těstoviny i jen tak k chlebu. Co s nimi, když se úroda vydaří a potřebujete je uskladnit na zimu? Tady je pár osvědčených tipů.
Sušená rajčata
Základem je zbavit rajčata vody a získat jemně gumovitou konzistenci. Toho docílíte sušením při nízké teplotě v troubě nebo sušičce na ovoce. Stačí rajčata nakrájet na půlky nebo čtvrtky (podle velikosti plodů), vydatně je posolit a trochu pocukrovat. Cukr v tomto případě funguje nejen jako zvýrazňovač chuti, ale také konzervant. Až je usušíte, uschovejte je buď samotné ve vzduchotěsné sklenici, nebo ještě lépe naložené v olivovém oleji se stroužkem česneku a snítkou rozmarýnu. Hladina oleje by měla být vždy výš, než jsou rajčata, aby se zabránilo přístupu vzduchu.
Rajčatové čatní k sýrům
Tuhle delikatesu jednou vyzkoušíte a už nebudete chtít jíst k sýrům nic jiného. Při přípravě využijete nadbytek cherry nebo divokých rajčátek. Natrhejte jich plný pekáček, posolte, přidejte menší hrst rozmarýnu, nakrájený nebo prolisovaný česnek a zakápněte olejem. Pečte ve středně vyhřáté troubě, dokud se rajčata nerozpadnou (tomu můžete pomoci mačkadlem na brambory) a šťáva nezhoustne. Pak přemístěte do čistých skleniček a sterilizujte. Směs je výborná k sýrovému prkénku, ale chutnat vám bude i ke grilovanému masu.
Rajčatová omáčka na těstoviny
Příprava omáčky sice zabere trochu víc času, ale zase vykouzlíte rychlovku na zimní obědy nebo večeře. Rajčata nejprve spařte a zbavte slupky. Na pánvi nechte na velkorysé dávce olivového oleje zesklovatět cibulku, přidejte spařená rajčata nakrájená na čtvrtky, česnek, sůl, pepř a vařte za občasného míchání, dokud směs nezíská konzistenci řidší omáčky. Těsně před dokončením můžete přidat bazalku nakrájenou na kousky.
Hotovou směs nadávkujte do čistých sklenic a sterilujte. Až dostanete chuť na jednoduché těstoviny s rajčatovou omáčkou, sáhněte po své zavařené z léta. Stačí ji vyklopit do pánve, prohřát, případně vyvařit na požadovanou hustotu. Podle chuti můžete omáčku před podáváním ochutit kousky masa, šunky, tuňáka nebo čehokoliv, co máte rádi.
Buďte první kdo přidá komentář