Jaká jste kuchařka: Otestujte se v kvízu 2024

Foto: Unsplash.com

Ráda v kuchyni experimentujete, nebo se držíte osvědčených receptů? Milujete vůni čerstvě upečeného chleba, nebo raději sáhnete po rychlých receptech? Jste tou, která dokáže během chvilky vykouzlit luxusní večeři, nebo se teprve v kuchyni rozkoukáváte? Ať už jste mistryně kuchyně nebo občas tápete nad tím, jak dlouho vařit těstoviny, tento kvíz vám pomůže zjistit, jak jste na tom s vařením a pečením. Prozkoumejte své znalosti o surovinách, postupech a kuchyňských tricích!

Testové otázky

Test obsahuje 10 otázek. U každé z nich jsou uvedeny tři odpovědi, z nichž pouze jedna je správná. Vyhodnocení naleznete na konci testu. 

1. Když připravujete těsto na pizzu, jak dlouho byste ho měla nechat kynout?

a) Kynutí není potřeba
b) 15–20 minut
c) 1–2 hodiny

2. Jaký je správný poměr na přípravu rýže ve vodě?

a) 1 díl rýže na 1 díl vody
b) 1 díl rýže na 2 díly vody
c) 1 díl rýže na 3 díly vody

3. Která z následujících surovin je klíčová pro výrobu tradičního francouzského máslového croissantu?

a) Zakysaná smetana
b) Máslo
c) Kypřící prášek

4. Který z následujících postupů je nejlepší pro zachování vitamínů v zelenině?

a) Vaření na páře
b) Smažení
c) Dlouhé pečení v troubě

5. Co byste měli udělat, abyste zabránili cibuli ve smažení rychle zhnědnout?

a) Přidat cukr
b) Vařit na nízkém plamenu
c) Přidat vodu

Foto: Unsplash.com

6. K čemu se používá tzv. „kuchařský nůž“?

a) Na krájení chleba
b) Na loupání ovoce
c) Na sekání a krájení různých druhů surovin

7. Jaká je základní surovina pro přípravu bešamelové omáčky?

a) Rajčatový protlak
b) Mouka a máslo
c) Jogurt

8. Co znamená pojem „al dente“, který se používá při vaření těstovin?

a) Těstoviny jsou měkké a rozvařené
b) Těstoviny jsou pevné a pružné na skus
c) Těstoviny jsou syrové

9. Jaké koření je hlavní složkou v tradičním maďarském guláši?

a) Kari
b) Skořice
c) Paprika

10. Která z následujících metod je nejlepší pro šlehání bílků na sníh?

a) Ruční šlehání vidličkou
b) Elektrickým šlehačem střídavě vypínat a zapínat rychlost
c) Elektrickým šlehačem na vysokou rychlost

Foto: Unsplash.com

Správné řešení a vyhodnocení výsledků

Správné výsledky jsou následující:

  • 1c,
  • 2b,
  • 3b,
  • 4a,
  • 5b,
  • 6c,
  • 7b,
  • 8b,
  • 9c,
  • 10c.

Jak jste dopadla? Jste v kuchyni mistryně, která s lehkostí zvládá všechny výzvy, nebo vás některé otázky zaskočily? Ať už jste dosáhla jakéhokoli výsledku, nezapomeňte, že vaření je především o radosti a kreativitě. I ti nejlepší kuchaři se učí celý život, objevují nové chutě a techniky. Takže pokud vám nějaké odpovědi unikly, berte to jen jako příležitost se zdokonalit.

Foto: Unsplash.com

Jak jste v testu dopadli? Diskutujte v komentářích

Zdroje: Adam Beran, autorský text,
France, Christine. Rady a tipy pro kuchařky. Praha: Fortuna Print, 1997. 256 s. ISBN 80-7321-022-2

2 Comments

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*