Advent je už skoro tu a většina z nás má už v lednicích nachystaná těsta na vánoční cukroví. Vánoce nejsou ale jen o nezdravém mlsání. Otestujte si vaše kulinářské schopnosti v dnešním kvízu.
Testové otázky
Test obsahuje 10 otázek. U každé z nich jsou uvedeny tři odpovědi, z nichž pouze jedna je správná. Vyhodnocení naleznete na konci testu.
Otázka číslo 1: Z jaké části rostliny pochází skořice?
a) Z kořene skořicovníku
b) Z kůry skořicovníku
c) Z plodů skořicovníku
Otázka číslo 2: Ve kterém století se prosadil kapr jako tradiční štědrovečerní pokrm ve větším měřítku?
a) 17. století
b) 18. století
c) 19. století
Otázka číslo 3: Co je základem houbového kuby?
a) Kuskus
b) Kroupy
c) Jáhly
Otázka číslo 4: Ze kterého roku pochází první zmínka o vánoční štóle?
a) 1329
b) 1873
c) 1920
Otázka číslo 5: V čem tkví kouzlo „pracen“?
a) V množství tuku
b) V množství ořechů
c) V množství sušeného ovoce
Otázka číslo 6: Jakou podobu mělo původně linecké cukroví?
a) Vykrajovalo se do podob rybiček
b) Mělo podobu koláče
c) Jeho podoba se neliší od té současné
Otázka číslo 7: Z jaké země pochází svařák?
a) Řecko
b) Itálie
c) Německo
Otázka číslo 8: Jaké koření se tradičně používá do vánočních pokrmů?
a) Majoránka
b) Bazalka
c) Badyán
Otázka číslo 9: Cukroví vykrajované do koleček symbolizovalo:
a) Koloběh života
b) Poslední podzimní sklizeň
c) Slunce
Otázka číslo 10: Co jsou to „sádlovky“?
a) Vánoční cukroví
b) Kanapky se sádlem, okurkou a cibulí
c) Druh formiček na cukroví
Správné odpovědi
Správné výsledky jsou následující:
- 1b,
- 2c,
- 3b,
- 4a,
- 5b,
- 6b,
- 7a,
- 8c,
- 9c,
- 10a.
Vyhodnocení testu
Nyní si spočítejte správné odpovědi a jakmile budete mít spočítáno, podívejte se, jak jste na tom se svým znalosti:
1 – 3 správných odpověď
Zřejmě nepatříte mezi lidi, kteří Vánoce prožívají naplno. Nevadí, i vánoční atmosféru lze prožít bez zbytečného mlsání.
4 – 7 správných odpovědí
Vánoční recepty máte zmáknuté napůl. Ale nezoufejte, nikdo učený z nebe nespadl.
8 – 10 správných odpovědí
Výborně! Je vidět, že váš přehled ohledně svátečních receptů je skutečně znamenitý.
Jak jste v testu dopadli? Diskutujte v komentářích
Zdroje: Adam Beran, autorský text,
https://cs.wikipedia.org/wiki/Skořice,
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vánoční_kapr
https://cs.wikipedia.org/wiki/Štóla_(moučník)
https://brunetavkuchyni.cz/linecke-cukrovi-generacemi-overeny-recept-a-historie-slepovaneho/
https://www.toprecepty.cz/clanky/1037-svarak-vynalezli-uz-stari-rekove-rimane-zase-pili-korenene-vino-redene-morskou-vodou/
https://www.orient-food.cz/koreni/ktere-koreni-pouzit-o-vanocich/
https://www.toprecepty.cz/clanky/2341-sedmero-staroceskych-druhu-cukrovi-upecte-nejlepsi-pracny-kokosky-ci-vosi-hnizda/
https://www.prozeny.cz/clanek/sadlovky-aneb-dulkove-kolacky-52377
Otázka č. 8 je zmatečná. Pokrmy jsou sladké a slané. Do vánočního pečiva se používá badyán, na štědrovečerního kubu majoránka.