Je tady nová švýcarská studie o vlivu cukru na naše zdraví

Cupcaky.
Foto: Pixabay.

A malá pecka hned na úvod. Vědci z univerzity v Curychu prokazují, že spotřeba přidaného cukru zdvojnásobuje vlastní produkci tuku v těle.

Každé malé dítě ví, že příliš mnoho cukru škodí zdraví, ale nejde jen o to množství kalorií, jak by se mohlo zdát. Toto zdvojnásobení vlastní tvorby tuků v játrech může dlouhodobě vést k rozvoji cukrovky nebo ztučnění jater. Cukr se dnes přidává do mnoha potravin, včetně salátových dresinků, klobás a jiných potravin, které ani nemají sladkou chuť.

O vlivu vysokého příjmu sacharidů na nadváhu a obezitu už bylo napsáno mnohé, a toto všichni známe. Ale vědci z Universität Zürich (UZH) a Universitätsspital Zürich (USZ) zkoumali, jaké další vlivy mimo těchto má konzumace cukru, a na rozdíl od dosud známých studií, které zkoumaly hlavně dopady velmi vysoké spotřeby cukru, se zaměřili na mnohem běžnější mírnou spotřebu.

A jejich výsledky ukazují, že i mírné množství vede ke skutečnému posunu v metabolismu účastníků testu. „Už 80 gramů cukru denně, což odpovídá přibližně osmi decilitrům běžného sladkého nealkoholického nápoje, zvyšuje produkci tuků v játrech. A nadměrná aktivita přetrvává po dlouhou dobu, i když už pak není dodáván žádný cukr,“ říká vedoucí studie Philipp Gerber z kliniky endokrinologie, diabetologie a klinické výživy.

Sladké nápoje.
Foto: Pixabay. Už 80 gramů cukru denně, což odpovídá přibližně osmi decilitrům běžného sladkého nealkoholického nápoje, zvyšuje produkci tuků v játrech.

Studie se zúčastnilo 94 mladých a zdravých mužů. Po dobu sedmi týdnů pili denně nápoj oslazený různými druhy cukru, zatímco kontrolní skupina nic takového nekonzumovala. Sladký nápoj obsahoval buď ovocný cukr (fruktózu), hroznový cukr (glukózu) nebo stolní cukr (sacharózu), který se skládá z ovoce a hroznového cukru.

Nápoj rovněž obsahoval stopovací látku, pomocí které je možné sledovat a analyzovat cestu tělem – vědci tak mohli trasovat vliv sladkých nápojů na metabolismus tuků. Hlídalo se také, aby účastníci studie nespotřebovali celkově více kalorií než před účastí ve studii, aby jinak nezměnili své stravování, resp. aby adekvátně konzumaci tohoto sladkého nápoje na druhé straně snížili příjem ostatních sladkostí či obecně cukrů.

Kostkový cukr v dlaních.
Foto: Pixabay. Sladký nápoj obsahoval buď ovocný cukr (fruktózu), hroznový cukr (glukózu) nebo stolní cukr (sacharózu), který se skládá z ovoce a hroznového cukru.

Jak říká Philipp Gerber: „Produkce tuku v játrech v těle byla dvakrát vyšší ve skupině konzumující nápoj s fruktózou než ve skupině s glukózou nebo v kontrolní skupině – a to více než dvanáct hodin po posledním jídle nebo poslední spotřebě cukru.“ Bylo překvapivé, že nejčastěji konzumovaný stolní cukr zvýšil syntézu tuků ještě více než stejné množství fruktózy.

Zvýšená produkce tuků v játrech je důležitým faktorem v rozvoji onemocnění, jako jsou právě ztučněná játra nebo diabetes. Světová zdravotnická organizace (WHO) již dnes doporučuje omezit denní spotřebu cukru na přibližně 50 gramů, v ideálním případě pak na 25 gramů.

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*