Jessie Inchauspé: Pravda o cukru

Jessie Inchauspé: Pravda o cukru
Foto: Freepik

Jessie Inchauspé (nar. 1992), francouzská biochemička a zakladatelka hnutí Glucose Goddess, vysvětluje působení krevního cukru na naše zdraví i kvalitu života a nabízí jednoduché způsoby, jak mít hladinu glukózy pod kontrolou. Její kniha Pravda o cukru se stala světovým bestsellerem a byla přeložena do čtyřiceti jazyků.

Jessie Inchauspé: Pravda o cukru
Foto: se svolením nakladatelství Jota

Jessie Inchauspé vnímala své tělo a psychiku mnohem citlivěji po vážném úrazu, který utrpěla v devatenácti letech. Po studiu biochemie se několik let věnovala práci v genetice v Silicon Valley, kde se setkala se světem glukózy, hlavním zdrojem naší energie. Zkoumala, jak vysoký i nepravidelný stav hladiny glukózy ovlivňuje naše zdraví, dojde-li k prudkému zvýšení – glykemické „špičce“. Podrobně a srozumitelně vysvětluje a dokládá na případech z praxe, kdy k tomu dochází, co se přitom děje v těle včetně dopadů na naši náladu a zdraví. Pro názornost srovnává na grafech odlišnost křivky při běžném stravování a po jednoduchých prospěšných změnách.

Čtenář se v první části knihy dozví, proč je glukóza tak důležitá a co představuje glykemická špička pro naše zdraví i psychický stav. V další kapitole autorka popisuje, jak glykemické špičky ovlivňují příznaky menopauzy, migrénu, oslabenou imunitu, spánek nebo zhoršují se kognitivní funkce. Kolísavá i vysoká hladina krevního cukru přispívá k celé řadě zdravotních potíží: kožním chorobám (akné a ekzémům), artritidě, šedému zákalu, depresím, Alzheimerově chorobě, srdečním onemocněním, neplodnosti, cukrovce či ztučnění jater. Ve třetí části nalezneme praktické rady, jak snížit glykemickou křivku pomocí deseti účinných způsobů, aniž bychom museli počítat kalorie.

Patří k nim konzumace jídel ve správném pořadí (nejprve zeleninu, pak bílkoviny a tuky a nakonec škroby), zařazování zeleninových předkrmů, pití sklenice vody s trochou octa před jídlem (doporučuje se konzultace s lékařem, zda je pro vás tento způsob vhodný) nebo pohyb po jídle ad. Není nutné praktikovat všech deset „triků“, můžete si vybrat takový, který vám nejvíce vyhovuje, nebo jich několik kombinovat. Brzy se dostaví výsledky, aniž byste drželi dietu.

Jessie také radí, jak nejlépe snídat a dává na výběr varianty studených i vařených jídel. Přitom upozorňuje, proč tolik oblíbená snídaně s cereáliemi a sklenicí džusu není nejlepší volbou, stejně jako smoothie, v němž chybí vláknina a podobně. Výborné jsou „taháky“, jak udržet glukózu pod kontrolou, abyste se cítili lépe, posílili zdraví a byli plní energie. 

Užitečnou populárně naučnou knihu doplňují obsažné poznámky a praktický rejstřík.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková (autorské dílo), jota.cz

Další články z této rubriky

Nothing Found

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*