Věděli jste, že kávovník se řadí mezi ovocné stromy/keře? Pojďte se s námi podívat, jak vzniká káva, kterou třeba právě teď máte ve svém oblíbeném hrnečku.
Kávovník patří do rodu Coffea, který zahrnuje až 6 000 druhů. Má lesklé zelené listy, dlouhé až 15 cm. Podle svého druhu roste buď jako keř, nebo jako strom. Strom kávovníku může dorůst výšky až 10 metrů. Na plantážích však stromy seřezávají, aby je bylo možné ošetřovat a kávu dobře sklízet. Kávovník roste ze semen a začíná rodit po 3–4 letech. Některé kávovníky se dožívají až 50 let, pak je potřeba je na plantáži obměnit.
Kávovník má drobné květy připomínající jasmín. V jedné chvíli na něm můžeme vidět zároveň květy i plody, protože plody dozrávají postupně, a to skutečně neuvěřitelně dlouhou dobu.
Kávové třešně – tak se plodům kávovníku říká – zrají 7–12 měsíců. Sklízejí se (podle toho, v jakém podnebí rostou) jednou i vícekrát za sezónu. Kávové třešně se dají jíst a chutnají přibližně jako naše třešně, byť s nádechem exotiky. V kávovém semeni, ale také v dužině i slupce plodu je obsažen kofein.
Kávu si jako ovoce nekoupíte, ale ve specializovaných obchodech můžete zakoupit sušené slupky kávových třešní pod názvem Cascara.
Kávovník a jeho pěstování
Kávovník si můžete sami vypěstovat doma. Bude vám dělat radost jako krásná pokojová rostlina. Jen dejte pozor na přímé slunce, které rostlinu snadno spálí. Vždy tedy nechávejte kávovník bez přímého slunce, ale současně pěkně na denním světle, kde se mu bude dařit nejlépe.
Kávovník můžete přes léto nechat i venku ve stínu. Pokud by teplota v noci měla klesnout pod 10 °C, vezměte rostlinu domů – přeci jen je teplomilná a nižší teploty by nepřežila.
Požitek z kávy tedy můžete mít doma nejen v hrnku s nápojem, ale také v podobě krásné květiny.
Zdroj: redakce – Justýna Malásková, newstoday.com
Buďte první kdo přidá komentář