Dnes pro vás máme recept na osvěžující koláč s krvavých pomerančů od světoznámé cukrářky Mirky van Gils Slavíkové. Krvavé pomeranče svým vybarvením dají koláči ojedinělý vzhled a jejich chuť a vůně je jedinečná.
Mirka van Gils Slavíková
Česká cukrářka, držitelka francouzského titulu Professeur en Sucre d’Art. Vítězka soutěže Velká cena Paříže v přípravě svatebního dortu Croquembouche.
Založila cukrárnu v Jihoafrické republice a následně v Kalifornii. Studovala na prestižních zahraničních školách. Vytvářela dorty pro Karla Gotta, Daniela Craiga, Angelu Merkelovou i Condoleezzu Riceovou.
Nyní žije v Holandsku, kde pracuje na svých knihách, a občas vyráží na světové soutěže. V roce 2013 získala zlatou mediali v Basileji. Velmi často se vrací do České republiky. Stala se hlavní porotkyní v pořadu České televize Peče celá země.
Vydala knihy Vůně chleba, V hlavní roli chřest, Dezerty jedna báseň, Cheesecakes nebo Kouzlo dezertů.
Pokud se chcete přiučit jejímu umění, můžete absolvovat její videokurzy.
Foto: Mirka van Gils Slavíková.
Koláč s curdem z krvavých pomerančů
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 150 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g hnědého cukru
- ½ čajové lžičky mletého zázvoru
- 1 g soli
- 1 žloutek
Orange curd
- 120 g másla
- 50 g kukuřičného škrobu
- 200 g cukru
- 1 g soli
- kůra ze 4 krvavých pomerančů, jemně strouhaná
- 5 žloutků
- 500 g džusu z krvavých pomerančů
Na ozdobu
- pomerančové segmenty
- 10 listů máty
- 240 g smetany na šlehání
- 20 g moučkového cukru
- 1 dortové želé
- 200 g vody
- 50 g ovocného sirupu
Postup
- Do hrnce dáme ¾ pomerančového džusu a máslo a zahříváme. V misce si rozmícháme kukuřičný škrob, cukr, sůl, pomerančovou kůru a žloutky. Do směsi přidáme naběračku teplého džusu a vše vlijeme do hrnce a provaříme. Vaříme na mírném ohni za stálého míchání, dokud směs nezhoustne. Curd zhoustne jako pudink.
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Máslo, hnědý cukr, sůl, žloutek a zázvor utřeme a do pěny vmícháme mouku. Těsto rozválíme a vyložíme formu. Vysypeme fazolemi a pečeme na slepo asi 15–20 minut. Po upečení do vychladlého korpusu rozetřeme pomerančový curd.
- Dortové želé vsypeme do vody se sirupem, rozmícháme a chvilku povaříme. Ozdobíme pomerančovými segmenty a drcenými pistáciemi. A můžeme přizdobit ušlehanou, lehce oslazenou šlehačkou.
Buďte první kdo přidá komentář