Korejský okurkový salát je hitem léta 2024: osvěží i s minimem kalorií

Foto: Pexels.com

Léto a horké dny si přímo říkají o lehká a osvěžující jídla. Většina z nás sahá po klasickém šopském nebo caesar salátu v různých variantách. Ale už jste vyzkoušeli korejský Oi Muchim? Tento jednoduchý salát je skvělou volbou pro horké dny. Obsahuje vysoký podíl vody, je nízkokalorický a plný důležitých živin.

Recept na okurkový salát Oi Muchim

K přípravě osvěžujícího okurkového salátu budeme potřebovat:

3 okurky

3 lžíce rýžového octa

1 lžíci sójové omáčky

1 lžíci cukru krystal

1 lžíci sezamového oleje

1 lžíce pražených sezamových semínek

Stroužek česneku

Chilli paprička (není nutná)

  • Připravíme si 3 okurky, které si pořádně umyjeme. Není potřeba okurku loupat, abychom ji zbytečně nepřipravili o zdravé složky ve slupce. Důležité je okurku nakrájet na tenké plátky, nejlépe pomocí struhadla na zeleninu. Čím tenčí plátky budou, tím více budou křehčí a nasáknou více marinády.
  • K přípravě marinády budeme potřebovat 3 lžíce rýžového octa, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíce cukru, 1 lžíce sezamového oleje a jemně nastrouhaný stroužek česneku.
  • Nyní smícháme připravenou marinádu s plátky okurek, poté zakryjeme salát potravinářskou fólií a necháme v lednici alespoň 30 minut odpočívat.
  • Před podáváním můžeme salát posypat praženými sezamovými semínky nebo chilli papričkami.
Foto: Pexels.com

Benefit pro naše zdraví

Okurky společně s melounem patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem vody, a tím se okurka stává skvělým pomocníkem pro udržení tělesné hydratace. Konzumace okurek pomáhá tělu snadno doplňovat ztracené tekutiny a udržovat rovnováhu elektrolytů. Navíc jsou okurky ideálním doplňkem pro lidi, kterým dělá problém dodržovat dostatečný pitný režim, protože díky vysokému obsahu vody přispívají k celkové hydrataci těla.

Okurky jsou také skvělým zdrojem vlákniny, která je klíčová pro zdravé trávení. Vláknina se nachází především ve slupce, proto je ideální konzumovat okurku v bio kvalitě – tedy tu, která nebyla chemicky ošetřená. Vláknina obecně podporuje trávení a slouží k prevenci a léčbě zácpy, pomáhá udržovat stabilní hladinu krevního cukru a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Okurka jako superpotravina

Kromě výše uvedených benefitů je okurka bohatá na důležité vitamíny a minerály – obsahuje vitamín K, C, draslík a antioxidanty.

Okurka je ideální potravinou pro lidi s diabetem typu 2. Látky v okurce podporují citlivost na inzulín a regulují glykémii.

Foto: Pexels.com

Korejský okurkový salát je nejen osvěžující a chutný, ale také přináší řadu zdravotních benefitů, které z něj činí skvělou volbu pro každodenní stravování. Doufáme, že vás benefity okurek oslovily a tento recept vyzkoušíte. Vaše chuťové pohárky i tělo vám za to jistě poděkují.

Zdroje: Autorský text – Alena Pachlová, https://health.clevelandclinic.org/recipe-sesame-cucumber-salad, https://kimchimari.com/korean-cucumber-salad/

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*