Léto a horké dny si přímo říkají o lehká a osvěžující jídla. Většina z nás sahá po klasickém šopském nebo caesar salátu v různých variantách. Ale už jste vyzkoušeli korejský Oi Muchim? Tento jednoduchý salát je skvělou volbou pro horké dny. Obsahuje vysoký podíl vody, je nízkokalorický a plný důležitých živin.
Recept na okurkový salát Oi Muchim
K přípravě osvěžujícího okurkového salátu budeme potřebovat:
3 okurky
3 lžíce rýžového octa
1 lžíci sójové omáčky
1 lžíci cukru krystal
1 lžíci sezamového oleje
1 lžíce pražených sezamových semínek
Stroužek česneku
Chilli paprička (není nutná)
- Připravíme si 3 okurky, které si pořádně umyjeme. Není potřeba okurku loupat, abychom ji zbytečně nepřipravili o zdravé složky ve slupce. Důležité je okurku nakrájet na tenké plátky, nejlépe pomocí struhadla na zeleninu. Čím tenčí plátky budou, tím více budou křehčí a nasáknou více marinády.
- K přípravě marinády budeme potřebovat 3 lžíce rýžového octa, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíce cukru, 1 lžíce sezamového oleje a jemně nastrouhaný stroužek česneku.
- Nyní smícháme připravenou marinádu s plátky okurek, poté zakryjeme salát potravinářskou fólií a necháme v lednici alespoň 30 minut odpočívat.
- Před podáváním můžeme salát posypat praženými sezamovými semínky nebo chilli papričkami.
Benefit pro naše zdraví
Okurky společně s melounem patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem vody, a tím se okurka stává skvělým pomocníkem pro udržení tělesné hydratace. Konzumace okurek pomáhá tělu snadno doplňovat ztracené tekutiny a udržovat rovnováhu elektrolytů. Navíc jsou okurky ideálním doplňkem pro lidi, kterým dělá problém dodržovat dostatečný pitný režim, protože díky vysokému obsahu vody přispívají k celkové hydrataci těla.
Okurky jsou také skvělým zdrojem vlákniny, která je klíčová pro zdravé trávení. Vláknina se nachází především ve slupce, proto je ideální konzumovat okurku v bio kvalitě – tedy tu, která nebyla chemicky ošetřená. Vláknina obecně podporuje trávení a slouží k prevenci a léčbě zácpy, pomáhá udržovat stabilní hladinu krevního cukru a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Okurka jako superpotravina
Kromě výše uvedených benefitů je okurka bohatá na důležité vitamíny a minerály – obsahuje vitamín K, C, draslík a antioxidanty.
Okurka je ideální potravinou pro lidi s diabetem typu 2. Látky v okurce podporují citlivost na inzulín a regulují glykémii.
Korejský okurkový salát je nejen osvěžující a chutný, ale také přináší řadu zdravotních benefitů, které z něj činí skvělou volbu pro každodenní stravování. Doufáme, že vás benefity okurek oslovily a tento recept vyzkoušíte. Vaše chuťové pohárky i tělo vám za to jistě poděkují.
Zdroje: Autorský text – Alena Pachlová, https://health.clevelandclinic.org/recipe-sesame-cucumber-salad, https://kimchimari.com/korean-cucumber-salad/
Buďte první kdo přidá komentář