Luxusní buchty: 4 dokonalé dezerty k odpolední kávě

Milujete sladké a hledáte recept na opravdu výjimečný dezert? Přinášíme vám inspiraci na luxusní buchty, které nadchnou vaše chuťové buňky a stanou se významnou pochoutkou každé oslavy nebo návštěvy.

  • Perník s jablky a čokoládou
  • Buchta „Orgasmus“
  • Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
  • Krtkův dort na plechu

Perník s jablky a čokoládou

Jedním z nejoblíbenějších receptů na buchtu je perník s jablky a čokoládou. Tento perník je luxusní právě díky své vláčnosti z nastrouhaných jablek. Kousky vlašských ořechů dodají perníku křupavost, a čokoládová poleva na povrchu udělá z tohoto dezertu skutečnou pochoutku.

Ingredience:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 3-4 lžíce holandského kakaa
  • 130 ml slunečnicového oleje
  • 120 ml mléka
  • 2 střední jablka
  • 2 hrsti nalámaných vlašských ořechů

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170 stupňů.
  2. Oloupejte a nastrouhejte jablka.
  3. Smíchejte jablka s ostatními ingrediencemi a důkladně promíchejte.
  4. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 30 minut.
  5. Po upečení perník polijte rozpuštěnou čokoládou a posypte kokosem.
Foto: Unsplash.com

Buchta „Orgasmus“

Tento dezert je známý svým odvážným názvem, který však plně odpovídá jeho neodolatelné chuti. Kombinace ananasu, mascarpone a ořechů vytvoří harmonii chutí, kterou si zamilujete.


Ingredience:

  • 1 plechovka ananasu (565 g)
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 2 vejce

Krém:

  • 2 mascarpone
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce zakysané smetany

Postup:

  1. Ananas rozmixujte i se šťávou a smíchejte s cukrem, vejci a moukou s práškem do pečiva.
  2. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech a pečte 15-20 minut.
  3. Na vychladlé těsto rozetřete krém připravený z mascarpone, zakysané smetany a vanilkového cukru.
  4. Na závěr polijte rozpuštěnou čokoládou a posypte nasekanými ořechy.

Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou

Další výbornou variantou je buchta s pudinkem a zakysanou smetanou. Tento dezert kombinuje jemnou chuť vanilkového pudinku a osvěžující zakysanou smetanu. Nejlépe chutná vychlazená.

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 250 g cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 400 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 2 zakysané smetany
  • 2 vanilkové cukry
  • mletá skořice

Postup:

  1. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte olej a mléko, nakonec mouku s práškem do pečiva.
  2. Těsto nalijte na vymazaný plech a rovnoměrně na něj nalijte uvařený pudink podle návodu.
  3. Pečte při 180 °C přibližně 30 minut.
  4. Na vychladlou buchtu natřete zakysanou smetanu a na závěr posypte vanilkovým cukrem se skořicí.
Foto: Unsplash.com

Krtkův dort na plechu

Krtkův dort je klasika, kterou nelze nemilovat. Lahodná náplň z banánů, šlehačky a strouhané čokolády je zkrátka neodolatelná. Chcete-li uspokojit větší množství mlsných jazýčků, vsaďte na variantu na plech. Náš recept na krtkův dort z plechu má ještě jednu velkou výhodu – je opravdu rychle hotový.

Ingredience

Na těsto:

  • 225 ml slunečnicového oleje
  • 2 vejce
  • 240 g krupicového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 240 g hladké pšeničné mouky
  • špetka soli
  • 1 balení kypřicího prášku do pečiva
  • 4 lžíce kakaa holandského typu
  • 250 ml mléka
  • máslo na vymazání formy

Na náplň:

  • 600 g smetany ke šlehání
  • 3 balení ztužovače smetany
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 100 g čokoládových hoblin z tmavé čokolády
  • 8 banánů (dohromady cca 1,2 kg)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Vyšlehejte olej, vejce, cukr a vanilkový cukr do hladké směsi. Mouku smíchejte se solí, práškem do pečiva a kakaem. Střídavě s mlékem zapracujte po částech všechny suroviny do jedné hmoty.
  3. Těsto nalijte do připraveného plechu a pečte asi 20–25 minut.
  4. Vychladlý korpus vydlabejte lžící asi 1 cm hlubokou jamku po celém povrchu. Vydlabané těsto rozdrobte do mísy a odložte stranou.
  5. Na náplň vyšlehejte šlehačku, přidejte ztužovač a vanilkový cukr. Čokoládové hobliny vmíchejte do připravené šlehačky.
  6. Banány oloupejte, nejdříve je rozpulte příčně a pak i podélně a vzniklé čtvrtiny naskládejte na vydlabaný korpus.
  7. Na banány rovnoměrně naneste vrstvu šlehačky. Povrch drobky z vydlabaného korpusu. Nechte dobře vychladit v lednici.

Zdroje: Autorský článek – Eliška Dvořáková, http://www.smoothcooking.cz/2017/05/jablecny-pernik.html, https://www.toprecepty.cz/recept/4980-buchta-orgasmus/, https://www.recepty.cz/recept/buchta-s-pudinkem-a-zakysanou-smetanou-167696, https://www.apetitonline.cz/recept/krtkuv-dort-na-plech

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*