Velikonoce budou už za několik dní. Máme pro vás recept od světoznámého cukráře Josefa Maršálka. Zkuste jej, podle tohoto receptu se vám zaručeně povede.
Mazanec s bílým vínem, mandlemi a čokoládou
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 500 g hladké mouky
- 80 g cukru krupice
- 10 g vanilkového cukru
- 275 g bílého polosuchého vína
- 100 g másla
- 5 g soli
- 2 žloutky
- 75 g rozinek (můžeme předem namočit do stejného vína)
- 75 g hořké čokolády
- 20 g čerstvého droždí
- kůra z 1 citronu
Citronová poleva
- 100 g cukru moučky
- 25 g citronové šťávy
Na dokončení
- 1 vejce
- 20 g mandlí
Postup
- Do mouky dáme droždí, cukr, vanilkový cukr, kůru a sůl, přidáme bílé víno, žloutky a kůru z citronu a vymícháme těsto. Teprve poté přidáme kousky másla a hněteme dohladka.
- Přidáme kousky nakrájené hořké čokolády a rozinky a krátce zamícháme. Necháme přikryté dobře nakynout, klidně i 1–2 hodiny.
- Poté rozdělíme na 6 dílů a vyválíme v prameny. Rozdělíme na 2 prameny po třech a spleteme cop; smotáme dohromady do tvaru koule a necháme na plechu s papírem vykynout.
- Potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi.
- Pečeme asi 50 minut na horkovzduch při 160 °C – zkusíme špejlí.
- Ještě vlažný mazanec polejeme polevou umíchanou z cukru a šťávy a dozdobíme čokoládovými vajíčky, popřípadě sušenými květy.
- Krájíme vychladlé a servírujeme s máslem a samozřejmě s dobře vychlazeným bílým vínem!
Poznámky
Foto: Josef Maršálek.
Buďte první kdo přidá komentář