Milujete jahody? Vysaďte si je už teď pro sklizeň v příštím roce

Milujete jahody?
Foto: Freepik

Milujete jahody? A sníte o tom, že ráno vyjdete na zahradu nebo otevřete okno a natrháte si čerstvé jahody k snídani? Tohle nemusí být utopie, jahody totiž nejsou nijak náročné na pěstování.

Vlastně je stačí vysadit od teď do října, dát jim trochu péče a lásky a už příští rok se můžete těšit na první sklizeň.

Pár tipů, aby bylo vaše snažení úspěšné

  • Jahody vysazujte od srpna, od doby, kdy opadnou největší horka, až do října. Když na to přijde, můžete je vysadit i později, ale adekvátně tomu se zmenší úroda v příštím roce.
  • Jahodníky vysazujte vždy tak, aby nad zem koukalo “srdíčko”, místo ve středu rostliny, z kterého raší listy. Toto místo je pověstnou Achillovou patou jahod, a když ho schováte pod zem, odsoudíte rostlinu k záhubě.
  • Je úplně jedno, jestli se pustíte do výsadby koupených sazenic, vlastních ze starších rostlin, nebo si pořídíte tzv. frigo sadbu (ta vypadá na první pohled neduživě, ale díky hlubokému zchlazení jde o překvapivě vitální sazeničky.
  • Pro výsadbu vyberte takový záhon, který je na slunečném místě, má dost živin (ty můžete dodat kompostem nebo uleželým hnojem) a hlavně na něm v uplynulých 5 letech nebyly jahody.
  • Nové jahodníky sázejte alespoň v 30centimetrových rozestupech, některé odrůdy budou potřebovat ještě víc místa. Myslete na to, že keříčky se nezřídka mohutně rozrostou a vy mezi nimi budete potřebovat při sklizni procházet.
  • A když budete mít chuť, udělejte si už teď náskok na příští rok. Jahody vysloveně nesnášejí, když leží na mokré zemi, a zároveň si lebedí ve vyhřáté půdě. To je důvod, proč je řada zahradníků sází do černé mulčovací fólie. My ji raději nahrazujeme přírodní mulčí z trávy, slámy nebo štěpky z listnatých stromů – funguje jako bariéra před plevelem, půdu pod sebou dostatečně zahřívá, zároveň ale odspodu odtlívá, takže jahodníky průběžně vyživuje.

Zdroj: redakce – Petra Matějková, petrazahradnici.cz/11-tipu-pro-uspesne-pestovani-jahod

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*