Historické zvyky i moderní slavení. Znáte je všechny?
Nový rok v České republice je plný unikátních tradic, od zakazovaných jídel až po novoroční předsevzetí a přání. Zjistěte, jak se u nás oslavuje Nový rok s unikátními zvyky.
V České republice se Nový rok slaví s řadou tradic a zvyků, které mají zajímavou historii a jsou dodnes populární.
Přísloví „Jak na Nový rok, tak po celý rok“: Toto přísloví je v České republice velmi známé a lidé se snaží na Nový rok vyhýbat hádkám a konfliktům. Věří, že jejich chování o tomto dni ovlivní celý následující rok.
Zákazy a pověry: Na Nový rok by se nemělo nic vynášet z domu, aby v něm nic nechybělo, a nemělo by se zametat ani prát prádlo, aby se nevymetlo nebo nevypralo štěstí z domu.
Čočka pro finanční hojnost: Je tradicí jíst na Nový rok čočku, která svým tvarem připomíná mince, a věří se, že díky tomu přinese v novém roce finanční hojnost.
Omezení v jídle: Na novoročním stole by se neměla objevit drůbež, ryba nebo zajíc, aby štěstí „neuletělo, neuplavalo nebo neuteklo“.
Koláčky s ukrytým penízkem nebo hráškem: Dříve se pekly koláčky, do některých se vložil drobný peníz nebo hrášek. Osoba, která našla tento ukrytý poklad, měla být celý rok bez finančních starostí.
Novoroční předsevzetí: Tato tradice sahá až do 16. století. Nový rok je považován za nový začátek a příležitost zkusit vše dělat lépe.
Posílání novoročenek: Zvyk zasílání novoročenek, označovaných jako PF (Pour féliciter – Pro štěstí), má dlouhou tradici. První novoroční přání odeslal v roce 1827 hrabě Karel Chotek.
Tyto zvyky a tradice jsou zrcadlením české kultury a historie, odrážející se v každodenním životě občanů České republiky, a jsou součástí bohatého kulturního dědictví země.
Zdroj: redakce – Justýna Malásková, ceskezvyky.cz
Pokud chcete dodržet alespoň jednu z výše uvedených tradic a pokusit se zajistit si finanční zabezpečení – nakonec, kdo by se bránil dostatku peněz – doporučujeme právě jídla z čočky, která je nejen významným zdrojem fytoestrogenů, ale příprava pokrmů z této luštěniny nedá příliš práce. Zkuste v tento den servírovat třeba čočkovou polévku nebo:
Čočkový salát s vařenými vejci
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 300 g černé čočky
- 2 vejce natvrdo uvařená
- 1 cibule
- 3 lžíce oleje
- trochu octu dle chuti
- sůl, pepř
Postup
- Studenou vodou čočku propláchneme, poté ji studenou vodou zalijeme a necháme ji v ní dvě hodiny namočenou.
- Po dvou hodinách ji v téže vodě uvaříme doměkka, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
- Vejce, okurku a cibuli pokrájíme na drobné kousky.
- Čočku promícháme s olejem a octem, přimícháme cibuli, okurky a vejce, podle chuti osolíme a opepříme, necháme proležet.
- Salát můžeme ozdobit dipem ze zakysané smetany s oblíbenými bylinkami.
Poznámky
Zdroj: redakce – Olga Skálová, soukromý archiv autorky
Buďte první kdo přidá komentář