Okurkové mámení: 3 recepty z okurek, které musíte zkusit

Okurkové mámení: 3 recepty z okurek, které musíte zkusit
Foto: Freepik

Okurky, to není jen klasický okurkový salát s octovou zálivkou nebo nakladačky podle rodinného receptu. Tahle nenápadná zelenina v sobě ukrývá netušené možnosti využití.

Okurková limonáda

Petra Matějková
Vytisknout

Suroviny
  

  • 1 salátová okurka
  • cukr podle chuti (není nutné)
  • šťáva z jedné limety
  • špetka soli
  • ½ litru vody a láhev minerálky nebo sodovky

Postup
 

  • Okurku oloupejte a nakrájejte na kousky.
  • Spolu s cukrem, limetovou šťávou, špetkou soli a ½ litrem vody ji rozmixujte na hladkou kaši.
  • Nechte hodinu odstát.
  • Přeceďte přes jemné sítko do džbánu.
  • Dolijte minerálkou nebo sodovkou, pokud nemáte rádi bublinky, vystačíte si i s obyčejnou vodou.
  • Nechte pořádně vychladit a podávejte.

Tzatziki

Petra Matějková
Vytisknout

Suroviny
  

  • 500 g hustého řeckého jogurtu
  • 1 salátová okurka
  • 1 lžíce čerstvého kopru
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • špetka pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • sůl

Postup
 

  • Okurku oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
  • Osolte a nechte v cedníku alespoň půl hodiny vykapat.
  • Následně okurky ještě vymačkejte a v misce smíchejte s ostatními surovinami.
  • Podle chuti dosolte nebo okyselte a podávejte.

Americké okurky

Petra Matějková
Vytisknout

Suroviny
  

Na okurky:

  • 2,5 kg přerostlých okurek nakladaček (využít ale můžete i salátové okurky nebo cukety)
  • 5 větších cibulí
  • 3 polévkové lžíce soli
  • 2 lžíce nasekaného kopru

Na lák:

  • 600 ml octa
  • 300 ml cukru krupice
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžička curry
  • 1 lžička mletého pepře

Postup
 

  • Okurky vydrhněte a v robotu nastrouhejte na plátky, stejně tak cibuli.
  • Ve větším cedníku promíchejte se solí a nechte 2 hodiny vykapávat.
  • Mezitím svařte všechny suroviny na lák a nechte vychladnout.
  • Do vychladlého láku přidejte nasekaný kopr, vykapané okurky a pořádně promíchejte.
  • Plňte do vyvařených suchých sklenic, zbylý lák rozlejte do sklenic tak, aby byly okurky potopené.
  • Pevně uzavřete a sterilujte 20 minut.

Zdroj: redakce – Petra Matějková, albert.cz, inkitchenopen.blogspot.com

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*