Uznávaná propagátorka zdravého životního stylu a přírodní výživy pro děti i dospělé, Pavla Momčilová (nar. 1941), je autorkou desítek kuchařek a publikací zaměřených na stravu, která nejen chutná, ale je zároveň našemu organismu prospěšná.
Pavla Momčilová je vyhledávanou odbornicí, jež přínosným způsobem spojuje zkušenosti z tradiční čínské medicíny se současnými poznatky o zdraví. O její knihy, přednášky i televizní pořady je velký zájem. Doporučuje totiž ideální výběr jídel a jejich velice chutných receptů, a to jak vegetariánských, tak masitých.
V této kuchařce nabízí množství návodů na skvělé výživné i osvěžující polévky. Jsou rozděleny podle ročních období, podle toho, jaké jsou vhodné spíše v horkém létě a které zase dobře zahřejí v zimě či poslouží v jiné době. Vítané jsou rovněž speciálně vybrané polévky určené zejména na snižování hmotnosti, při žaludeční nevolnosti, kocovině, proti stárnutí nebo bolesti kloubů či nachlazení. Je mezi nimi i posilující vývar pro ženy po porodu, kojící maminky a samozřejmě i pikantní recepty, které přijdou k chuti hlavně mužům.
Autorka vysvětluje, proč je dobré přizpůsobit druhy polévek ročním obdobím, aby nám byly skutečným přínosem. „Náš organismus je nastaven v souladu s přírodou a nejvíce nám prospívají potraviny, se kterými naše tělo v daném období nejspíše počítá.“
Vhod přijdou jak klasické polévky, tak zeleninové, masové, krémové, anebo výborná a zdravá dršťková z hlívy ústřičné, krkonošská couračka s kvašeným zelím, polévka ke grilovačce, melounové gaspačo, nebo ta na posílení imunity, kváskové kyselo z Jizerky, burgundská hovězí či božská fazolová profesora Hagena. Jistě si oblíbíte i zimní kotlík s uzeným, chalupářskou bramboračku, tvarůžkovou polévku po hanácku, slovenskou kapustnicu či nejlepší vyprošťovák v podobě česnečky skleněnky a další.
Přidaný kurzík vaření dobrých polévek popisuje přípravu základních receptů, klasických vývarů, teplých mixovaných polévek, a také, jak a do kterých připravit různé vložky a zavářky. Nakonec je připojeno pár zásad pro dokonalé polévkové štěstí. „Vaříme-li v souladu s přírodou a zdravou výživou, pak máme naději na radostný život, zdraví, dlouhověkost a stálou sílu do života,“ radí autorka.
Všem našim čtenářům přeji radostné prožití vánočních svátku a příjemné chvíle strávené nad stránkami knih.
Vaše Dana Vondrášková
Zdroj: redakce – Dana Vondrášková, medicapublishing.cz
Buďte první kdo přidá komentář