Poklad po dědečkovi – recept starý 50 let

Recept s příběhem

Zelené ořechy.
Zdroj: Unsplash.com

Každý za poklad považuje něco jiného. Někdo okamžik, kdy najde peníze, jiný zase ten, kdy nalezne třeba drahokam. Já našla jako poklad kus svého dětství. Opravdu, našla jsem recept, který si před padesáti lety dědeček vystřihl z časopisu, jak se to dříve dělávalo, a každý rok podle něj dělal ty nejlepší ořechy na světě.

Říkáte si: ořechy, to přece není nic zajímavého ani neobvyklého. Ale tento recept je unikátní. Ořechovému kompotu se někdy říká svatojánské ořechy proto, že se sbírají přibližně kolem svátku sv. Jana Křtitele, tedy 24. června. Ano, kolem toho dne, kdy se pálí svatojánské ohně a sbírají byliny, které mají magickou moc.

Co tedy přesně svatojánské ořechy jsou? Jde o vlašské ořechy naložené v cukerném roztoku svařeném s kořením. Sbírají se nezralé ještě před vytvořením skořápky, proto je možné z nich udělat kompot.

Recept je starý, a když jej čtu, vzpomenu si na tu netradiční chuť sladkých ořechů z dětství. Někdo je miluje, jiný nesnáší, je to trošku jako s kaviárem. S odstupem času mohu říci, že jsou skvělou delikatesou například ke grilovanému masu, sýrům, do salátů nebo – jak uvádí starý recept – například do dezertů.

Minulý rok jsem propásla dobu sběru, ale letos to rozhodně stihnu! S receptem je sice hodně práce, ale věřte, že jde o delikatesu a výsledek stojí za to!

Svatojánské ořechy.

Svatojánské „černé“ ořechy

Justýna Malásková
Vytisknout

Suroviny
  

  • 1 kg zelených ořechů
  • 80 dkg cukru krystal
  • 5 hřebíčků
  • 3 cm skořice
  • voda
  • pětilitrová láhev na namáčení ořechů

Postup
 

  • Ořechy natrháme koncem června, propícháme špendlíkem a máčíme ve vodě tak dlouho, až zčernají. Toto trvá 2–3 týdny. Každý den je nutno vodu vyměňovat.
  • Poté ořechy přivedeme k varu v čisté vodě a vaříme zvolna do měkka.
  • Následně je vybereme do mísy, zalijeme cukerným roztokem (na 1 l vody 20 dkg cukru) a uložíme na 24 hodin do chladu.
  • Poté slijeme, přidáme do šťávy dalších 20 dkg cukru a samotnou šťávu přivedeme k varu.
  • Nalijeme ji k ořechům, povaříme a znovu uložíme do chladu na 24 hodin.
  • Takto opakujeme celkem čtyřikrát – šťáva se tím zahušťuje.
  • Po čtvrtém cyklu přidáme 20 dkg cukru včetně koření a povaříme šťávu i s ořechy po dobu dvou minut.
  • Ořechy vyjmeme a šťávu svaříme dohusta. Ještě horkou ji nalijeme na ořechy připravené ve sklenicích a dáme vychladnout.
  • Sklenice uzavřeme a sterilizujeme při 100 °C po dobu osmi minut.
  • Při podávání ořechy nakrájíme na plátky. Takto připravené se hodí pro každou příležitosti

Poznámky

Foto: Bonvivani.sk

Další články z této rubriky

2 Comments

  1. Tak jsme je zkusili, zavařili, (máčely se trochu déle, nedostali jsme se na ně dřív, tak měly za sebou skoro dvouměsíční lázeň, ale neřekl bych, že to bylo na škodu 🙂 ), Včera jsme je zavařili a už se na ně těšíme 🙂 Ochutnali jsme je z chutmoravy.cz a u prvního ochutnání jsme si řekli z manželkou, že je musíme zkusit udělat taky!
    K receptu – skořice jsme dali trošku víc, ale myslím, že kdyby to byla pravá skořice, tak 3cm bohatě stačí. a Navíc jsme na litr rozvaru dali vrchovatou lžíci medu na závěr a pár kapek citronu… teď nám zbylo trochu toho sirupu a přemejšlíme, co do něj ještě naložit, přece ho nevylejeme! 😀

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*