Potraviny, které vás zahřejí lépe než ústřední topení

Potraviny, které vás zahřejí lépe než ústřední topení
Foto: Freepik

Venkovní teploty se začínají nebezpečně blížit nule a v řadě bytů se ještě netopí. Večery už bývají chladné a dost z nás je tráví s dekou přes ramena a horkým čajem v ruce.

Možná už jste slyšeli o tom, že existují potraviny, které tělo ochlazují, nebo naopak zahřejí. S energiemi jídla krásně pracují východní druhy medicíny, ale i my laici můžeme ledacos okoukat.

Po surovinách, které ochlazují, saháme instinktivně v parném létě, kdy se potíme, sotva vystrčíme nohy z vlažné sprchy. Jde třeba o syrovou zeleninu a ovoce, chladné nápoje. Prostě vše, co vám přinese pocit osvěžení, jen se na to podíváte.

Na druhou stranu ty hřejivé bývají většinou tepelně zpracované, těžší nebo více kořeněné. I u nich platí, že když se na ně mrknete, hned se vám v břiše rozlije příjemně teplý pocit. A které přesně byste si měli teď na podzim a v zimě dopřávat?

Kaše z obilnin

Ideální je poslat je do žaludku hned po ránu, protože tělo krásně zahřejí a nastartují. Připravit si je můžete podle libosti z ovesných vloček, pohanky, jahel nebo klidně i rýže. Jestli se chystáte namítnout, že po ránu nemáte na velké vyvařování čas, uklidníme vás: kaši budete mít uvařenou stejně rychle jako namazaný chléb se šunkou a sýrem. Stačí oblíbenou obilninu povařit (ve vodě nebo mléce, co je vám milejší), přimíchat med, skořici (obojí samo o sobě také zahřívá), sušené ovoce, ořechy nebo semínka a sníst.

Hovězí maso nebo tučnější vepřové

Červené maso ukrývá spoustu cenných látek, navíc díky vyššímu obsahu tuku krásně zahřívá a teplo v těle udržuje. Pustit se můžete do libovolného vývaru (teplé polévky jsou na podzim a v zimě skvělým lehkým hřejivým obědem) nebo si připravte guláš, hovězí po burgundsku nebo chilli con carne.

Luštěniny a tepelně upravená zelenina

Luštěniny obsahují relativně vysoký podíl vlákniny i rostlinných bílkovin, a tak mohou být i v zimě skvělou alternativou nebo doplňkem masa či zeleniny. Tu připravujte zatepla, čerstvou křupavou si nechte zase na pozdní jaro a léto.

Pikantní koření

I když nejste velcí příznivci pikantních jídel, v zimě jich alespoň pár přidejte. Nemusíte si hned připravit pikantnosti hodné indické kuchyně, ale trocha pepře, zázvoru nebo chilli v jídle vás krásně zahřeje. Stačí opravdu špetka.

V jídle nezpochybnitelně platí jedna důležitá poučka: poslouchejte své tělo. Když mu budete skutečně naslouchat (ne těm ďáblíkům v hlavě, kteří vám tvrdí, že právě teď potřebujete sníst druhou sušenku), velmi jasně vám řekne, co v kterém ročním období jíst, abyste se cítili dobře.

Zdroj: Petra Matějková, itesco.cz/hello/clanek/19-potravin-ktere-vas-pres-zimu-zahreji-zevnitr, fit-day.cz/blog-a-recepty/dobre-jidlo-ktere-zahreje fit-day.cz

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*