Zjistila jsem tedy, že kůrka a patka u chleba absolutně vedou. Tenhle chleba z pšenice jednozrnky si oblíbíte. Doufám, že vám nevadí občas nějaký nesladký recept a tomu, kdo má rád chlebík, určitě doporučuji ho zkusit.
Mirka van Gils Slavíková
Česká cukrářka, držitelka francouzského titulu Professeur en Sucre d’Art. Vítězka soutěže Velká cena Paříže v přípravě svatebního dortu Croquembouche.
Založila cukrárnu v Jihoafrické republice a následně v Kalifornii. Studovala na prestižních zahraničních školách. Vytvářela dorty pro Karla Gotta, Daniela Craiga, Angelu Merkelovou i Condoleezzu Riceovou.
Nyní žije v Holandsku, kde pracuje na svých knihách, a občas vyráží na světové soutěže. V roce 2013 získala zlatou mediali v Basileji. Velmi často se vrací do České republiky. Stala se hlavní porotkyní v pořadu České televize Peče celá země.
Vydala knihy Vůně chleba, V hlavní roli chřest, Dezerty jedna báseň, Cheesecakes nebo Kouzlo dezertů.
Pokud se chcete přiučit jejímu umění, můžete absolvovat její videokurzy.
Foto: Mirka van Gils Slavíková.
Recept na chléb Jednozrnka
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 600 g hladké mouky z pšenice jednozrnky
- 500 g vařených krup z pšenice jednozrnky
- 12 g soli
- 10 g cukru
- 10 g sušeného droždí
- 7 g drceného kmínu
- 5 g celého kmínu
- 7 g koriandru
- 250 ml vody
Postup
- Do mísy nasypeme mouku a uděláme důlek. Do důlku dáme cukr, sušené droždí a koření.Na stranu nasypeme sůl. Přidáme vařené kroupy a vlažnou vodu a zaděláme těsto.Pokud máme kroupy moc suché, možná budeme muset přidat vodu. Nebo, budou-likroupy moc mokré, vody ubereme.
- Těstopřikryjeme a necháme na teple kynout, alespoň dvakrát srazíme a necháme znovuvykynout. Po druhém vykynutí těsto zapracujeme a vytvoříme bochník, který dámekynout do ošatky. Znovu necháme těsto vzejít a chléb opatrně vyklopíme naplech. Pečeme v rozpálené troubě na 240 °C asi 45 – 50 minut. Chléb je upečený,když při poklepání zespodu zvoní.
- Příprava krup:
- Zrnaponoříme na noc do vody. Druhý den vodu slijeme a kroupy v čerstvé vodě vařímedo měkka. Já je mohu jíst jen tak, jsou velmi chutné.
Poznámky
Zdroj: Mirka van Gils Slavíková
Buďte první kdo přidá komentář