Moje babička ráda pekla koláče. Když se občas stalo, že jich upekla moc, vždycky se obrátila na moji mámu s dotazem: „Tak nevím, sníme je, nebo vyvěsíme na dveře ceduli?“ A obě se rozesmály, protože znaly příběh dcery babiččiny dobré kamarádky, který se odehrál ještě za první republiky.
Zmíněná kamarádka byla provdaná za statkáře, s nímž měla několik dětí. Na statku pracovala řada lidí, takže strávníků bylo nepočítaně a vařilo se ve velkém. Její nejstarší dcera velice ráda a dobře pekla. Vdala se a krátce po sňatku její manžel odešel za prací do Ameriky. Bylo domluveno, že jakmile tam sežene práci a zajistí bydlení, jeho žena přijede za ním. Než se tak stalo, chvíli to trvalo, a když konečně jeho mladá žena do Ameriky dorazila, její první otázka po příjezdu zněla, co má manželovi uvařit.
„Prosím tě, upeč mi koláče, po těch se mi tady opravdu stýskalo!“ děl manžel a odešel do práce. Mladá paní tedy zadělala, jak byla zvyklá. Nějak, pravda, zapomněla, že jsou jenom dva, takže když se její muž vrátil domů, krásně vonící a vynikající koláče mladé paní zabíraly každou volnou plochu v bytě. Bylo jich tolik, že je rozhodně nemohli sníst sami.
Mladá paní tedy zadělala, jak byla zvyklá. Nějak, pravda, zapomněla, že jsou jenom dva, takže když se její muž vrátil domů, krásně vonící a vynikající koláče mladé paní zabíraly každou volnou plochu v bytě. Bylo jich tolik, že je rozhodně nemohli sníst sami.
Foto: Justýna Malásková
„Co s tím budeme dělat?“ zoufale se otázala manželka. „Máš tady už nějaké známé, že bychom jim to roznosili?“
Manžel přemýšlel jenom chvilku. Pak odběhl a zanedlouho už na venkovní dveře připevňoval ceduli, na níž v angličtině stálo: Dnes čerstvé koláče! Jeho žena zprvu nechápala, co to má znamenat, ale on ji okamžitě ujistil, že „tady je to běžné“.
A skutečně – do večera měli prodáno všechno, co by sami nesnědli. Než uklidili, bylo už pozdě, do postele doslova padli spokojení, že je další den volno, takže si mohou přispat.
Časně ráno však mladého pána probudilo bouchání na dveře. Vylekaný, co se děje, běžel otevřít ještě v pyžamu. Když se vrátil do ložnice, budil svoji ženu, která po „směně“ z předcházejícího dne ještě tvrdě spala.
„Vstávej!“ tahal z ní peřinu. „Musíš upéct koláče!“
Manželka si myslela si, že mu přeskočilo: „Nech mě spát, však tam ještě pár máš…,“ snažila se natáhnout si duchnu zpátky a pokračovat ve spánku.
„Honem vstávej, a rovnou to těsto zadělej z dvojité dávky!!“ To už se o peřinu rvali a mladá paní, teď už přece jenom probraná, se začala obávat o zdraví svého muže…
„A to jsi jich neměl včera dost?“
„Honem vstávej, a rovnou to těsto zadělej z dvojité dávky!!“ To už se o peřinu rvali a mladá paní, teď už přece jenom probraná, se začala obávat o zdraví svého muže…
Foto: Pikwizard
„Já ano, ale ten zástup lidí venku ne. Právě jsem jim musel slíbit, že koláče dneska opět budou – jinak nebyli ochotni odejít…!“
A protože se podobná scéna začala až podezřele často ráno opakovat, netrvalo dlouho, otevřeli si pekárnu a za pár týdnů už zaměstnávali několik lidí.
Malé (svatební) koláčky
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
Těsto
- 42 dkg hladké mouky
- 14 dkg másla
- 13 dkg sádla
- 1 lžíce moučkového cukru do kvásku
- 1 kostka droždí
- špetka soli
- 2 žloutky
- trocha mléka do kvásku
Na potření
- 1 celé vejce
- olej
Nádivka
- různé (například tvaroh, marmeláda, povidla, ořechy, strouhaná jablka…)
Na drobenku
- 5 dkg hrubé mouky
- 5 dkg moučkového cukru
- 4 dkg másla
Postup
- Z uvedených surovin zpracujeme těsto a necháme v lednici minimálně 30 minut odpočinout.
- Mezitím si připravíme drobenku: do mouky a cukru rozsekáme nožem máslo, rukou je pak v mouce a cukru lehce rozdrobíme a celé necháme před použitím na chvíli odpočinout v lednici.
- Z těsta vyválíme plát jako na silnější nudle a vykrajovátkem nebo skleničkou vykrajujeme kolečka o průměru 4 centimetry. Kolečka plníme nádivkou (viz Tip 1). Následně kolečka zavineme, umístíme na plech spojem dolů (viz Tip 2) a potíráme celým vejcem rozmíchaným s olejem. Na závěr posypeme drobenkou. Pečeme jen do růžova, na 200 °C uprostřed trouby, cca 18 minut.
- Koláčky jsou výborné ihned, nicméně pokud vám vydrží i na další dny, budete překvapeni jejich vláčností.
Poznámky
Zdroj: redakce – Olga Skálová
Buďte první kdo přidá komentář