Farářská roláda naší babi

Recept s příběhem

Farářská roláda.
Foto: Justýna Malásková.

Naše babi měla vždy skvělé recepty na cukroví. Mezi nimi se objevil jeden, co měl opravený název. Z původní kokosové rolády byl opraven na farářskou roládu. My už jsme ji znali jen jako farářskou. Ale jak k tomu názvu ta roláda přišla? A proč měla babi v receptech opraveno?

Ta roláda za nic nemohla, jak nám babi povyprávěla.

Zkrátka a dobře, jednou se babička rozhodla udělat dobrý skutek a napekla cukroví i pro pana faráře z Karlína. No a pan farář jí mezi svátky říká, že měla cukroví opravdu výborné, ale ta roláda, ta byla ze všeho nejlepší! Tak se i další rok babi rozhodla udělat dobrý skutek a panu faráři tu roládu udělala místo krabice cukroví. Postupem času se z toho stala tradice a pan farář už nikdy neslavil Vánoce bez své rolády.

Od té doby babička milou roládu titulovala místo kokosové jako farářskou. A musím říct, že naše rodina tu roládu zbožňuje!

Zdroj: redakce – Justýny Malásková

Farářská roláda.

Farářská roláda

Justýna Malásková
Porcí 1 roláda
Vytisknout

Suroviny
  

  • 250 g pomletých sušenek "esíček"
  • 100 g cukru moučka
  • 3 g kakaa
  • 1 lžíce rumu
  • silná černá káva

První náplň

  • 100 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 50 g kokosu
  • 1 lžíce rumu

Druhá náplň

  • 350 g dobré bílé čokolády
  • 100 g 40% smetany
  • 50 g kokosu

Postup
 

  • Sušenky podrtíme (rozmixujeme) a smícháme s cukrem a kakaem. Přidáme rum a po lžičkách přidáváme černou kávu. Zpracováváme, dokud se nám vše nespojí v těsto, které se dá vyválet.
  • Hned jak máme těsto hotové, vyválíme obdélníkovou placku. Potřeme náplní a zavineme. Zabalíme do igelitu nebo pečicího papíru a uchováváme v chladnu.

První náplň

  • Všechny ingerence důkladně promícháme a připravenou placku ihned potíráme.

Druhá náplň

  • Zahřejeme smetanu na 40–45 °C. Vlijeme do rozpuštěné bílé čokolády (teplota čokolády do 40 °C). Tyčovým mixérem šleháme, až nám vznikne lesklý kompaktní krém. Přidáme kokos a promícháme.  Připravenou placku můžeme ihned potírat.

Poznámky

Tipy redakce:
  1. Kávu přidávejte opravdu po lžičkách, abyste najednou neměli těsto moc řídké. Milovníci rumu mohou po každé lžičce kávy přidat lžičku rumu 😉
  2. Obdélníková placka se bude dobře vyvalovat, když dáme těsto mezi dva pevnější igelity.

Foto: Justýna Malásková

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*