Dnes se zaměříme na důležitost snídaně ne po stránce obsahové, ale na dobu, kdy snídáte. Zamysleli jste někdy nad tím, že i tohle může být pro vaše tělo důležité?
Vědci z University of New York zjistili souvislost mezi dobou, kdy člověk snídá, a délkou jeho života. Ukázalo se, že nejzdravější doba pro snídani je mezi šestou a sedmou hodinou ranní.
Studie se zúčastnilo přibližně 34 000 osob ve věku 40 a více let žijících v USA. Vědci dlouhodobě sledovali stravovací návyky těchto lidí: jak brzy snídají a jaký to má vliv na úmrtnost.
Výzkumníci zjistili, že ti, kteří snídali mezi 6:00 a 7:00, měli o 6 % nižší pravděpodobnost předčasného úmrtí než ti, kteří jedli kolem 8:00, a o 12 % nižší pravděpodobnost úmrtí než lidé, kteří posnídali před 10:00.
Zatím nevědí, proč tomu tak je. Domnívají se však, že rozhodující roli hrají „potravinové hodiny“ v těle. Tyto hodiny regulují produkci hormonů, například inzulínu, jejichž množství se zvyšuje nebo snižuje v závislosti na denní době. Ty pochopitelně ovlivňují kvalitu zpracování potravy v těle.
Například hladina glukózy v těle dosahuje vrcholu v určitou denní dobu. Potravní hormony tuto glukózu z krve spálí. Pozdní snídaně může způsobit, že hladina glukózy zůstane vysoká. To pak může vést k cukrovce, obezitě a srdečním chorobám.
Snídat po desáté hodině ovšem není nic nebezpečného. Snídat dříve je však objektivně pro dlouhodobé dožití vhodnější.
Zdroj: redakce – Milan Dobrovský, muni.ped.cz
Buďte první kdo přidá komentář