Syrové maso před vařením vodou neomývejte. Tuto chybu dělá většina Čechů, hrozí kontaminace

Foto: Unsplash.com

Omýváte syrové maso? Tak s tím přestaňte, přináší to víc škody než užitku. Hrozí křížová kontaminace a nejeden zdravotní problém. Ukážeme vám, jak správně se syrovým masem zacházet.

Co je to křížová kontaminace

Pokud omýváte syrové maso pod tekoucí vodou, hrozí, že se bakterie z povrchu masa dostanou do okolního prostředí (na okolní potraviny, na pracovní plochu atd.) Podle jedné ze studií USDA (United States Department of Agriculture) se bakterie mohou dostat dokonce až tři metry daleko od dřezu. Pak mluvíme o křížové kontaminaci, která vám může způsobit nemalé zdravotní problémy. Dostavit se mohou bolesti břicha, průjem či zvracení. Obzvláště rizikové je pak kuřecí maso, které je nejčastějším původcem salmonely.

Přitom omývání masa není vůbec nutné. Při jeho tepelné úpravě se všechny bakterie zničí. Pamatujte však na to, že vnitřní teplota masa musí dosáhnout 75 °C.

Zajímavost: Existují situace, kdy maso můžete omýt. Vhodné je to například tehdy, pokud obsahuje viditelné nečistoty nebo například úlomky kostí. Maso však neoplachujte pod tekoucí vodou, ale vložte ho do nějaké nádoby a v té ho opatrně omyjte. Poté maso tepelně upravte. Do lednice ho už nevracejte.

Křížová kontaminace vám může způsobit nemalé zdravotní problémy. Dostavit se mohou bolesti břicha, průjem či zvracení.
Foto: Unsplash.com

Práce se syrovým masem

  • Pokud pracujete se syrovým masem, nedávejte na pracovní plochu žádné jiné potraviny, především ne takové, které se chystáte konzumovat v syrovém stavu. V ideálním případě si nejprve připravte zeleninu a vše ostatní a s masem pracujte až na konec.
  • Používejte jiné prkýnko na krájení masa a jiné na krájení zeleniny nebo chleba.
  • Vše co přišlo do styku se syrovým masem důkladně umyjte, případně vydesinfikujte. Umyjte si také ruce.
  • Maso dostatečně tepelně upravte. Jen tak zajistíte, že se zničí všechny bakterie.
  • Nikdy znovu nepoužívejte obaly od masa a neukládejte do nich další potraviny. Obaly od masa jsou určeny na jednou použití.
Používejte jiné prkýnko na krájení masa a jiné na krájení zeleniny nebo chleba.
Foto: Unsplash.com

Zajímavost: Syrové maso není jedinou potravinou, kterou byste neměli omývat před vařením. Mýt se nedoporučuje ani ryby, vejce nebo houby. 

A co vy, omýváte maso? Diskutujte v komentářích

Zdroje: Adam Beran, autorský text,
https://bezpecnostpotravin.cz/termin/myti-potravin/,
https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/co-se-syrovym-masem-omyvat-nebo-nechat-tak-jak-je,
https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/potraviny-neomyvat-pred-varenim.A180803_102456_zdravi_pet/5#space-a,
https://www.usda.gov/media/blog/2016/11/16/wash-or-not-wash,
https://www.kupi.cz/magazin/clanek/29118-syrove-maso-myti,
https://umimejist.cz/proc-byste-nemeli-umyvat-kureci-maso-tipy-na-bezpecne-vareni/

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*