Tajemství dokonalé bramborové kaše: Ruční práce je klíč, dobře vybrat musíte typ brambor

Foto: Unsplash.com

Dokonalá bramborová kaše musí být krémová a bez hrudek. V žádném případě by neměla připomínat lepidlo. Jak ji ale připravit? A jaké brambory použít?

Výběr správných brambor

V první řadě musíte vybrat správné brambory. Pro přípravu bramborové kaše jsou nejvhodnější brambory typu C. Jsou totiž moučné, snadno se rozvaří a dá se z nich udělat kaše bez hrudek. V obchodech jsou označeny modrou etiketou.

Pro přípravu kaše použijte brambory označené písmenem C.
Foto: Unsplash.com

Příprava bramborové kaše

Připravte si brambory. Rozhodně nemíchejte brambory z různých nákupů, každá odrůda se totiž při vaření chová trochu jinak.

Brambory oloupejte a poté je dvakrát opláchněte pod studenou vodou. Voda brambory zbaví přebytečného škrobu a kaše potom nebude lepkavá.

Brambory vařte v osolené vodě, dokud nebudou měkké. Po uvaření je sceďte.

Našťouchejte brambory na jemno, a to za pomoci šťouchadla na brambory. Použít můžete také pasírovací síto na brambory nebo lis na brambory. V případě potřeby brambory dosolte.

Poté postupně přidávejte teplé mléko a šlehejte kaši metličkou dohladka. Na závěr šlehání přidejte máslo. Dodá kaši jemnost a chuť.

Pokud toužíte po změně, přidejte do kaše česnek, špetku muškátového oříšku, parmezán, zakysanou smetanu nebo pažitku. Kaše tak bude pokaždé trochu jiná.

K přípravě bramborové kaše nepoužívejte tyčový mixér. Kaši by pak byla lepivá.
Foto: Unsplash.com

Speciální tipy pro přípravu bramborové kaše

  • Pokud neseženete v obchodě brambory typu C, můžete použít i varný typ B. Brambory s označením A nikdy nepoužívejte, ty jsou pro přípravu bramborové kaše naprosto nevhodné.
  • Nepřipravujte kaši za pomoci tyčového mixéru. Rozmixováním brambor by totiž došlo k uvolnění škrobu a místo kaše by vzniklo spíše lepidlo.
  • Do kaše nepřidávejte mléko, ale zkuste ho nahradit smetanou.

Zdroj:

Autorský text – Petra Müllerová
https://www.prozeny.cz/clanek/nejlepsi-bramborova-kase-jakou-jste-kdy-jedli-51764
https://www.prozeny.cz/clanek/nejlepsi-bramborova-kase-76611
https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/proc-nedelat-bramborovou-kasi-tycovym-mixerem/
https://fresh.iprima.cz/recepty/hedvabna-bramborova-kase
https://www.apetitonline.cz/recept/smetanova-bramborova-kase
https://www.kupi.cz/magazin/clanek/28422-dokonala-bramborova-kase

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*