Tip na luxusní víkendový dezert pro rok 2024: pečený cheesecake

Foto: Freepik.com

Léto je ideálním obdobím pro lehké a osvěžující dezerty, které potěší nejen chuťové buňky, ale také osvěží v horkých dnech. A právě cheesecake je jedním z těchto dokonalých letních dezertů. Jeho jemná krémová konzistence, osvěžující chuť a možnost ozdobit ho čerstvým ovocem ho činí ideálním zakončením každého letního menu. Věříme, že výše uvedený recept si zamilujete.

Foto: Freepik.com

Suroviny

Co budete potřebovat?

  • 85 g másla pokojové teploty
  • 3 ks vajíčka, pokud máte velká, tak postačí 2
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 ks vanilkového cukru (nemusí být)
  • 500 g tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 250g ricotta nebo philladephia
  • 1 malá lžička citronové šťávy, nebo 1 ks citronové kůry
  • 220 g bebe sušenek nebo máslových sušenek
  • oblíbené čerstvé ovoce (ideální jsou jahody, borůvky nebo další bobulovité ovoce)

Jaký bude postup?

Nejdříve si připravte všechny suroviny a předehřejte troubu na 180°C. Rozdrťte sušenky, použijte k tomu nejlépe mixér, aby vznikla sypká drť a nebyly v ní větší kousky. Drť smíchejte s máslem, dobře ji rukama zpracujte, aby směs byla spojená. Do formy na cheesecake vložte pečící papír, nebo jej vymažte olejem, a napěchujte připravenou drť do formy. Snažte se, aby směs byla po celém dnu a mírně ji dejte i podél formy. Dobře umačkejte a dejte péct na 10 minut do trouby.

Mezitím si smíchejte mascarpone, tvaroh, moučkový cukr, vanilkový cukr, vajíčko a citrónovou šťávu. Pořádně promíchejte, aby se suroviny propojily. Tuto směs poté nalijte na upečený sušenkový základ. Dáme to do trouby a pečeme 30 minut a během této doby neotvírejte troubu.

Po půl hodině zkontrolujte dort. Když formou lehce zaklepete, měl by být po okrajích pevný ale ve středu by se měl třást jako pudink. Pokud takovou konzistenci má i váš cheesecake, otevřete troubu a nechte ho vychladnout.

Na upečený cheesecake naskládejte čerstvé ovoce a nechte odležet ideálně v lednici do druhého dne; ale není nutné čekat tak dlouho, výborný je i po vychladnutí. Na čerstvé ovoce můžete použít želatinu, ale není nutné.

Foto: Unsplash.com

Dobrou chuť!

Zdroj: Autorský text – Alena Pachlová; https://www.recepty.cz/recept/domaci-cheesecake-160946

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*