Váš domácí sešit s recepty nejspíš přetéká tipy na vánoční cukroví, které jste kdy kde ochutnali a vašemu mlsnému jazýčku zachutnalo. A máte v něm i recepty na zdravé, odlehčenější cukroví?
Slovní spojení „zdravé“ a „cukroví“ zdánlivě vůbec nepasuje dohromady. Jenže někdy stačí docela málo, aby se z přeslazené pochutiny stala dobrota, která polechtá vaše chuťové buňky, a navíc tělu i prospěje.
Trendy v prostírání vánočního stolu se mění s každým rokem a letošní Vánoce jsou plné…
Číst dáleZdravé marokánky
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 100 g ovesných vloček mletých nebo celých
- 200 g oblíbeného sušeného ovoce švestky, rozinky, brusinky, meruňky, datle…
- 100 g ořechů a semínek dle chuti
- 3 lžíce medu
- 250 ml mléka
- 1 tabulka hořké čokolády
Postup
- V hrnci svařte mléko a med.
- Přidejte najemno nakrájené ořechy, semínka a sušené ovoce.
- Přisypte ovesné vločky a míchejte, dokud nevznikne hustá kaše.
- Plech vyložte pečicím papírem a na něj tvarujte ze směsi malé placičky.
- Pečte v předehřáté troubě, až začnou okraje placek lehce zlátnout.
- Vyndejte, nechte vychladnout a máčejte v rozehřáté čokoládě.
Dnes vám přinášíme speciální vydání receptů na pět druhů cukroví podle světoznámé cukrářky Mirky van…
Číst dáleZdravé Raffaello
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 40 g spařených mandlí
- 150 g kešu ořechů
- 80 g strouhaného kokosu
- 100 ml kokosového oleje
- 3 lžíce medu
Postup
- V mixéru rozmixujte všechny tuhé suroviny.
- Přidejte med a kokosový olej.
- Ze vzniklé hmoty tvořte kuličky, které ještě obalte ve strouhaném kokosu.
- Kuličky skladujte v lednici, ať zůstane kokosový olej krásně tuhý.
Mezi recepty naší babi se ukrýval i jeden pro záchranu na poslední chvíli před Mikulášem…
Číst dáleCelozrnné perníčky
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 400 g hladké celozrnné špaldové mouky
- 2 vejce
- 75 g másla pokojové teploty
- 100 g cukru moučka
- 2 lžíce medu
- 1 lžička jedlé sody
- ½ sáčku perníkového koření
- ½ lžičky skořice
- 2 lžičky kvalitního kakaa
Postup
- Všechny suroviny smíchejte v robotu v hladké těsto, které nechte v lednici odležet do druhého dne.
- Na pomoučněném vále vyválejte na placku silnou asi půl cm a vykrajujte požadované tvary.
- Upečte v troubě a ihned po vytažení horké perníčky pomažte vlažnou vodou (pro zvýšení lesku).
Zdroj: redakce – Petra Matějková (autorské dílo)
Buďte první kdo přidá komentář