Dnes jsme si pro vás připravili jednoduchý slaný recept na tyčinky se zelenými olivami od světoznámého cukráře Josefa Maršálka. Plánujete večer u televize nebo k vám přijde návštěva? Pochlubte se domácími tyčinkami.
Tyčinky ze zelených oliv
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 200 g hladké mouky
- 150 ml vody
- 30 ml olivového oleje
- 5 g soli
- 1–2 g droždí
- 1 lžíce nasekaného rozmarýnu
- 300 g zelených odkapaných oliv
Na dokončení
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
- Do mísy navážíme 150 g hladké mouky, přidáme droždí, nasekaný rozmarýn a zalejeme vodou. Vařečkou umícháme hladké těstíčko a přikryté utěrkou necháme asi 1 hodinu odpočívat.
- Následně přidáme zbylou mouku, sůl a olivový olej a vypracujeme v hladké a nelepivé těsto. Teprve poté opatrně přimícháme okapané celé olivy. Do těsta se je nesnažíme zapracovat silou, ale lehkým překládáním těsta tak, aby všechny olivy byly těstem překryté.
- Těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a lehce ho rozplácneme do tvaru kruhu. Rozdělíme ho na 8 zhruba stejných dílků a každý zvlášť na pomoučené ploše vyválíme do tvaru tenké tyčinky, která bude mít délku jako plech, na kterém je budeme péct.
- Tyčinky odkládáme na plech pokrytý papírem na pečení, poté je potřeme olivovým olejem a ihned vložíme do trouby vyhřáté na 240 °C. Pečeme asi 12–14 minut dokřupava.
- Nejlépe chutnají ještě vlažné a jsou ideálním doplňkem k pivu či vínu.
Poznámky
Foto: Josef Maršálek.
Buďte první kdo přidá komentář