Dlouhé roky bývaly letní grilovačky především o klobásách a mase. Zkuste pro jednou vyměnit živočišnou stravu za rostlinnou a na rošt si dejte zeleninu. Garantujeme, že se budete olizovat až za ušima.
A jestli vegetariánské stravě neholdujete, podávejte grilovanou zeleninu k masu jako přílohu místo brambor nebo pečiva.
Červená řepa
Červenou řepu omyjte (vlastní ze zahrádky ani nemusíte loupat), nakrájejte na kolečka a vyskládejte na alobal. Posypte na kolečka nakrájeným česnekem, přidejte pár snítek čerstvého rozmarýnu, vydatně osolte a opepřete a zakápněte olivovým olejem a balzamikem. Vše pevně zabalte a grilujte cca půl hodiny (podle velikosti plátků řepy) do poloměkka. Pak balíček s alobalem otevřete a řepu dopečte do požadované měkkosti. Podávejte s kozím sýrem nebo oblíbenými semínky.
Grilovaná mrkev
Mrkev omyjte, větší podélně rozkrojte a namarinujte směsí z olivového oleje, česneku (tím nešetřete) a soli. Jednotlivé kousky položte přímo na gril a upečte do poloměkka. Mrkev můžete jíst samotnou nebo ji posypat nastrouhaným parmazánem. Stejným způsobem můžete ugrilovat i cuketu, lilek nebo černý kořen.
Grilovaný fenykl
Fenykl možná znáte jako bylinu, ze které se vaří čaj proti nadýmání. Mladé fenyklové plody jsou vynikající pochoutkou na grilu. Stačí je podélně rozříznout a na grilu průběžně potírat olivovým olejem. Jemná fenyklová chuť se zvýrazní, když hotové, doměkka ugrilované fenykly na závěr přelijete rozpuštěným máslem a osolíte.
Salát z grilované cukety
Cuketu nakrájenou na tenké proužky chvíli marinujte v olivovém oleji smíchaném s česnekem, solí a pepřem. Pak ji ogrilujte do křupava, dejte do mísy a přelijte zálivkou ze lžíce medu, lžíce citronové šťávy a trochy olivového oleje. Přidejte nastrouhaný parmazán nebo gorgonzolu a podávejte s čerstvě opečenou bagetou. Masožravci mohou do salátu přidat ještě slaninu opečenou na kostičky.
Zdroj: redakce – Petra Matějková, www.petrazahradnici.cz
Buďte první kdo přidá komentář