Jeden z mých bratrů vletěl do mého pokoje na Velikonoční pondělí ráno jako ztělesnění boha pomsty a s mohutným pokřikem: „Já jsem tě varoval, že si to s tebou v pondělí vyříkám!“ mě tahal z postele a snažil se mě dobít tatarem. Na to jsem samozřejmě nemínila čekat a v pyžamu jsem prchala po schodech dolů do kuchyně, pronásledována útočníkem. Rvali jsme se ještě v kuchyni, kde mě ovšem zákeřně přepadl druhý z mých bratrů a s podobným pokřikem na mě chrstl vodu.
Máma s babi, „úřadující“ v kuchyni, se do našich záležitostí zásadně nikdy nemíchaly, a i teď si hleděly svého. Když skončila bitva, očekávala jsem, že ty dvě dostanou taky svůj díl, ale ony jen dvojhlasně pronesly směrem k mým bratrům: „Jen symbolicky, ano?“ a máma dodala: „Upozorňuji, že se tady právě patláme s tou nádivkou, kterou jste na nás vyškemrali.“ A babička připojila, že v případě násilí by mohli být taky bez oběda.
Hleděla jsem na bratry, kteří je v podstatě symbolicky pošimrali pomlázkou na lýtkách a dali si odchod. Já, vzteky bez sebe, mračící se jako čert, spodní ret obrácený, nafouklá k prasknutí, celá domlácená a mokrá, jsem to nechápala.
„Říkala jsem ti, že je nemáš provokovat,“ řekla máma a dodala, že v případě Velikonoc je potřeba používat logiku a taktiku.
„Není to spíš vydírání?“ vykoukl táta zpoza novin.
Máma pokrčila rameny a babička mu posloužila jedním ze svých oblíbených citátů, že účel světí prostředky.
Pravdou je, že další roky jsem si dávala hodně velký pozor, abych se do sporů s bratry před Velikonocemi nedostala, a v pondělí ráno jsem mohutně pomáhala mámě i babičce s velikonočním obědem, takže: „Jen symbolicky,“ zaznívalo v příštích letech trojhlasně.
Zdroj: redakce – Olga Skálová (autorské dílo)
Nádivka i jako hotové jídlo
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 5 žloutků
- 5 bílků
- 125 g másla
- 2 cibule najemno nakrájené
- 1 zelená kapie nakrájená na kostičky
- 1 červená kapie nakrájená na kostičky
- 5 rohlíků nakrájených na kostky
- 400 g žampionů nakrájených na kostičky
- 200 g libové anglické slaniny nakrájené na kostičky
- 2 hrsti čerstvých listů baby špenátu
- trocha sádla
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- drcený kmín dle chuti
- olej na vymazání pekáčků
Postup
- Oloupané cibule nakrájíme najemno. Jednu z nich osmahneme s anglickou slaninou, druhou zpěníme na trošce sádla a osmahneme na ní na kostky nakrájené žampiony, k nimž přidáme drcený kmín.
- Omytou kapii, očištěné žampiony a rohlíky nakrájíme na kostičky, baby špenát opláchneme.
- Všechno smícháme dohromady.
- Změklé máslo utřeme s žloutky a solí, přidáme k hmotě a nakonec vmícháme sníh z bílků s troškou soli. Podle potřeby přidáme sůl a pepř.
- Hmotu rozprostřeme do vymazaného, případně strouhankou vysypaného pekáče nebo zapékací misky a pečeme dozlatova při teplotě 180 °C asi 60 minut, až se na nádivce vytvoří kůrka.
Poznámky
Tip redakce:
- Lze podávat i samostatně (v tom případě můžeme dát více uzeniny, případně místo anglické slaniny použít uzené maso), nebo jako přílohu k masu.
Foto: Olga Skálová
Zdroj: redakce – Olga Skálová, soukromý archiv autorky
Buďte první kdo přidá komentář