Za zvyšující se výskyt kolorektálního karcinomu u dospělých ve věku pod 50 let mohou částečně změny životního stylu a stravovacích návyků. Vědci se domnívají, že na zvýšeném výskytu rakoviny tlustého střeva má vliv nedostatek vitamínu D ve stravě.
Kolorektální karcinom je maligní nádorové onemocnění, které známe pod pojmem rakovina tlustého střeva nebo konečníku. V současné době je třetím nejčastějším nádorovým onemocněním a třetí nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu v USA.
Přibližně polovina lidí s časným výskytem kolorektálního karcinomu nemá rodinnou anamnézu ani známé genetické rizikové faktory. Takže v rostoucím výskytu tohoto onemocnění může hrát roli měnící se životní styl a způsob stravování.
Vědci již prokázali časný výskyt kolorektálního karcinomu právě v souvislosti s obezitou a sedavým životním stylem. Dále se domnívají, že jednou z hlavních příčin je snížená konzumace potravin bohatých na vitamin D, jako jsou mléčné výrobky, ryby, houby a vejce.
„Změny ve stravování v posledních desetiletích jsou jedním z mnoha potenciálních rizikových faktorů, které zkoumáme v souvislosti s kolorektálním karcinomem,“ uvedla doktorka Kimmie Ng, která vede Centrum pro kolorektální karcinom v Dana-Farber Cancer Institute v Bostonu.
„Víme, že strava a životní styl jsou celkově silně spojeny s kolorektálním karcinomem (bez ohledu na věk diagnózy), takže má smysl zkoumat, zda některé rizikové faktory, které se v poslední době změnily – například vitamin D – mohou přispívat k nárůstu kolorektálního karcinomu u mladých lidí,“ uvedla pro Medical News Today.
Vitamin D ze stravy a doplňků stravy
Dr. Kimmie Ng a její kolegové z Harvard T. H. Chan School of Public Health v Bostonu a dalších institucí analyzovali údaje o stravě, životním stylu a anamnézy 116 429 osob ve věku 25–42 let.
Ochranný účinek se zdál být větší u vitaminu D ze zdrojů stravy – zejména z mléčných výrobků – než z doplňků stravy.
„Naše zjištění naznačují, že již 300 mezinárodních jednotek neboli IU vitaminu D denně (např. přibližně 3 sklenice mléka denně) může snížit riziko vzniku kolorektálního karcinomu o 50 %,“ uvedla Kimmie Ng.
„Ve stravě by také mohly působit další faktory, jako je vápník, které by mohly spolu s vitaminem D ovlivnit snížení rizika,“ dodala doktorka Kimmie Ng.
Pro srovnání: Institute of Medicine v USA doporučuje dospělým konzumovat 600 IU vitaminu D denně.
Výsledky studie se objevily v časopise Gastroenterology US.
Zdroj: redakce – Justýna Malásková, medicalnewstoday.com
Buďte první kdo přidá komentář