Cuketa patří mezi nejvariabilnější zeleninu, kterou si můžete na zahradě vypěstovat. Má jedinou nevýhodu: téměř vždy je jí tolik, že ji najednou nejde spotřebovat.
Jakmile začne cuketa plodit, můžete ji sklízet každý den. Čeho je ale moc, toho je příliš, a tak ji po pár dnech budete jíst trochu z povinnosti. Proto se vyplatí mít zásoby z léta schované ve spíži a sáhnout po nich, když budete chtít.
Zavařované cukety jako pochoutka k jídlu
Milujete okurky zavařené v kyselém nálevu? Cukety jde připravit úplně stejně. Stačí je oloupat (jestli vám nevadí tmavá slupka, loupat nemusíte), zbavit měkkých vnitřků a semen, pokud využíváte přezrálé plody, a nakrájet na půlkolečka nebo kostičky. Dál už je postup stejný jako u kyselých okurek: přidat pár koleček mrkve a křenu, čerstvý kopr, hořčičné semínko, nové koření, kuličky pepře a zalít oblíbeným octovým nálevem. Jako přílohu je využijete úplně stejně jako kyselé okurky a v zimě to může být vítané zpestření.
Cuketová mouka na zahušťování
Až vám cukety přerostou přes hlavu, neházejte je do kompostu, ale do sušičky na ovoce. Plody oloupejte, zbavte měkkých vnitřků a semen a nakrájejte na plátky půl centimetru silné. Sušte, dokud nebudou úplně suché, křupavé. To je důležité, aby vám výsledek neplesnivěl. Pak v mixéru rozmixujte na jemný prášek a uložte do vzduchotěsné nádoby. Cuketová mouka je perfektní na zahušťování polévek a omáček, využijete ji všude tam, kde jste dřív používali jíšku. Usušená cuketa do sebe nasaje vodu, nabobtná a tím pokrm zahustí. Tahle alternativa je mnohem zdravější, jen se s ní budete muset naučit pracovat. Cuketové mouky je potřeba dát do hrnce několik lžic, a aby do sebe tekutinu nasála, budete muset omáčku nebo polévku ještě alespoň 15 minut vařit.
Strouhaná cuketa na mrazák
Ve spoustě českých domácností se v létě z cuket vaří „cukeťáky“, obdoba klasických bramboráků, ve kterých jsou brambory nahrazeny nastrouhanou cuketou. Výhodou tohoto jídla je, že ho často milují děti, a tak je to způsob, jak do nich bezbolestně dostat porci zeleniny. V létě logicky využíváte čerstvé cukety, schovat si je ale můžete i na zimu. Stačí očištěné cukety nahrubo nastrouhat, nechat trochu okapat a uložit na mrazák. Vlivem mrazu zelenina ztratí jen vodu, takže na vaření je skvěle předpřipravená.
Buďte první kdo přidá komentář