Zavařené brambory jako hit léta: Udělejte si je do zásoby!

Ilustrační foto. Zdroj: Midjourney.com

Zavařené třešně, zavařené okurky, zavařené maso… Už jste ale někdy slyšeli o zavařených bramborách? Zavařené brambory vám skvěle poslouží během zimy jako příloha k hlavním jídlům a použít je můžete i k salátům nebo jako chuťovku na párty.

Jak připravit 4 sklenice zavařených brambor

Zavařovat musíte brambory, které mají pevnou strukturu. Vhodné k zavařování jsou brambory salátové, které jsou v obchodech označeny písmenem A. Potřebovat jich budete asi dvanáct.

Dále si připravte dvě cibule, osm stroužků česneku, trochu oleje. K dochucení doporučujeme použít 12 kuliček černého pepře, 5 bobkových listů, 2 lžíce soli a 2 lžičky oregana. Zapomenout nesmíte ani na ocet, potřebovat ho budete asi 600 ml.

Nejprve oloupejte, omyjte a na hranolky nebo na kolečka nakrájejte brambory. Povařte je v osolené vodě maximálně deset minut. Mezitím si na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte prolisovaný česnek, oregano, sůl, pepř a ocet. Vše chvilku povařte.

Uvařené (ale stále pevné a křupavé) brambory naskládejte do sklenic a zalijte je horkým nálevem. Sklenice uzavřete víčkem a ve vodní lázni je vařte asi deset minut. Nakonec je zabalte do deky a nechte je den chladnout.

Zavařujte předem uvařené (ale stále pevné a křupavé) brambory.
Foto: Unsplash.com

Výhody zavařených brambor

  • Budete-li brambory skladovat v přepravkách ve sklepě, začnou vám klíčit nebo se budou kazit. Brambory zavařené ve sklenici vám na chladném místě vydrží i dva roky.
  • Do sklenic s bramborami můžete přidat i mrkev a semínka kopru. Pokud máte rádi pikantní jídlo, doporučujeme přidat i pálivou papriku.
  • Pokud nechcete brambory krájet, zavařujte ty malé.
  • Brambory ve sklenicích nechte alespoň dva týdny odležet. Teprve poté je konzumujte.
Pokud chcete, aby vám brambory dlouho vydržely, zavařte je. Vydrží vám i dva roky.
Foto: Unsplash.com

Zdroj:

Autorský text – Petra Müllerová
https://youtu.be/0eFyrIwJ6Cw
https://www.toprecepty.cz/clanky/5400-hit-internetu-zavarene-brambory-vydrzi-az-dva-roky-pripravuji-se-snadneji-nez-okurky-chutnaji-lepe-nez-jina-zelenina/
https://zena-in.cz/clanek/zavarene-brambory-jsou-skvelou-chutovkou-a-vyplati-se-je-mit-v-zasobe-vydrzi-vam-az-dva-roky
https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/jak-skladovat-brambory-30000316.html
https://www.kupi.cz/magazin/clanek/28542-zavarene-brambory

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*