V posledních letech roste zájem o zahradničení i zpracovávání úrody ze zahrádky. Jako bychom si začali uvědomovat, že to, co nám vyroste pod rukama, má mnohem větší cenu než kupované.
Je to i váš případ a hledáte inspiraci, jak schovat na zimu vypěstovanou nebo darovanou zeleninu? Tady jsou naše oblíbené recepty:
Okurky ve sladkokyselém nálevu
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
Na lák:
- 1,75 litru vody
- 0,6 litru octa
- 240 g cukru
- 80 g soli
Na okurky:
- okurky
- cibule
- mrkev
- kopr
- nové koření
- celý pepř
- hořčičné semínko
- bobkový list
- chilli paprička (nemusí být)
Postup
- Svařte všechny suroviny na lák a nechte stranou trochu zchladnout.
- Zavařovací sklenice vymyjte a vyvařte nebo nechte v troubě uschnout, víčka na sklenice vymyjte a důkladně osušte.
- Natrhané okurky pořádně vydrhněte kartáčkem.
- Naplňte sklenice: do každé dejte lžičku hořčičného semínka, pár kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, pár koleček cibule a mrkve, snítku kopru (ideálně s květem), pokud máte raději pikantnější chutě, můžete přidat i kousek chilli papričky, a až po okraj naplňte okurkami.
- Zalijte připraveným lákem asi 3 mm pod okraj sklenice a pevně uzavřete.
- Sterilujte v zavařovacím hrnci při teplotě 85 °C po dobu 20 minut.
Okurky, to není jen klasický okurkový salát s octovou zálivkou nebo nakladačky podle rodinného receptu.…
Číst dáleSterilované papriky plněné zelím
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
Na lák:
- 1,75 litru vody
- 0,6 litru octa
- 240 g cukru
- 80 g soli
- kapka olivového oleje
Na papriky:
- 1 kg bílých paprik
- čerstvé zelí
- hořčičné semínko
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
Postup
- Všechny suroviny na lák svařte (bez oleje) a nechte zchladnout.
- Papriky omyjte, odřízněte jim stopky a vydlabejte jádřince. Snažte se pracovat opatrně, ať plody neprasknou a zůstanou pěkně vcelku.
- Zelí očistěte, rozčtvrťte a nakrájejte na tenké nudličky.
- Natlačte ho co nejvíc do každé papriky a vložte do čisté sklenice.
- Přidejte koření: bobkový list, 3 kuličky nového koření, pár kuliček pepře a půl lžičky hořčičných semínek.
- Zalijte lákem 3 mm pod okraj sklenice a zakápněte olivovým olejem.
- Pevně uzavřete čistým suchým víčkem a sterilujte při teplotě 85 °C po dobu 20 minut.
Když se zeptáte kohokoliv, jakou zeleninu si doma pěstuje, s největší pravděpodobností odpoví, že rajčata.…
Číst dáleSušená rajčata v olivovém oleji
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- zralá rajčata
- cukr
- sůl
- čerstvý česnek
- čerstvá bazalka a rozmarýn
- olivový olej
Postup
- Velká rajčata omyjte a nakrájejte na čtvrtky nebo plátky silné cca 1 cm, cherry rajčátka stačí nakrájet na poloviny.
- Vyskládejte na plech na pečící papír nebo do sušičky.
- Posypte cukrem (nešetřete jím, zvýrazní chuť rajčat) a posolte.
- Usušte až do fáze, kdy rajčata nebudou na pohled vlhká, ale zůstanou na omak pružná.
- Do čistých a suchých skleniček dejte po oloupaném stroužku česneku, kousku rozmarýnu a lístku bazalky, naskládejte sušená rajčata a zalijte až po okraj olivovým olejem.
Poznámky
Pokud rajčata sníte do 3 měsíců, nemusíte je sterilovat, ale uchovávejte je v chladu.
Zdroj: redakce – Petra Matějková (autorské dílo), soukromý archiv autorky
Buďte první kdo přidá komentář