Od Veroniky Architeva jsme si vyptali recept na zelnou sarmu.
Sama Veronika k tomuto pokrmu říká: „Tohle je jedno z mých oblíbených jídel od mýho muže. Bulharská SARMA, ale z českejch potravin. Jsou to zelný závitky plněný mletým masem a rýží, se zelím, sosíčkem a zakysanou smetanou. Ideálně s čerstvým chlebem nebo bramborem.“
Veronika Arichteva
Veronika Arichteva se narodila v Praze do rodiny producenta Pavla Nového. V roce 1990 se jako čtyřletá poprvé objevila před kamerou, a sice ve filmu Čarodějky z předměstí. Tato absolventka Pražské konzervatoře hrála jak v pohádkách (Deštová Víla, Čertova nevěsta), tak ve filmech (Zejtra napořád, Habermannův mlýn) a neminuly ji ani seriály (Policie Modrava, Slunečná).
V roce 2013 se provdala za režiséra Bisera A. Arichteva, který režíroval seriály jako Vyprávěj či První republika a s nímž se seznámila právě na natáčení prvního seriálu.
Je známá taktéž z uskupení 3v1, kde s Nikol Štíbrovou a Martinou Pártlovou reagují formou vtipných videí na aktuální témata a glosují je.
V roce 2018 se Veronika zúčastnila show StarDance, kde se s partnerem Michalem Necpálem protančila do semifinále.
V dubnu roku 2020 oznámila přes instagram, že s manželem čekají miminko, a později také, že to bude chlapeček. Ten se narodil 29. září 2020 a dostal jméno Luka Christo Arichtev.
Zdroj: Veronika Arichteva
Zelená sarma
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 1 hlávka zelí, případně zelné listy, které lze zakoupit v bulharských, řeckých nebo ruských prodejnách potravin
- 1 balík kysaného zelí
- 2 varné sáčky rýže
- 500 g mletého masa
- červená paprika
- pepř
- čubrica
- sůl
- olej
- cibule
- slanina
Postup
- Z čerstvé hlávky zelí vyřízněte střed (později i tuhé žíly uprostřed listů, aby bylo možné listy bez lámání zavinout) a dejte ji do velkého hrnce s vroucí vodou, octem a solí. Vařte tak dlouho, aby listy změkly a lehce se oddělovaly. Vařte kolem 20 minut, případně déle podle potřeby.
- Mezitím si připravte rýži – tu vařte podle návodu, nicméně dobu jejího varu zkraťte na polovinu, tj. jen asi na 10 minut.
- Nadrobno nakrájenou cibuli orestujte na oleji, přidejte mleté maso, osolte, opepřete a okořeňte čubricou. Chvíli restujte, poté přidejte rýži, polovinu rajského protlaku a malou lžičku červené papriky a ještě chvíli nechte na sporáku (celkově asi 15 minut).
- Na dno zapékacího hrnce vlijte olej a rozprostřete polovinu kysaného zelí. Směs masa a rýže balte po troškách do jednotlivých listů tak, aby směs nevypadávala, a ruličky skládejte jednu vedle druhé na zelí. Až budete mít hotovou celou první vrstvu, rovnoměrně ji překryjte zbytkem kysaného zelí a pokračujte druhou vrstvou ruliček.
- Nakonec vše zalijte vodou smíchanou se lžičkou červené papriky a druhou polovinou protlaku. Voda by měla téměř zaplavit obsah mísy. Pečte v troubě zhruba hodinu na 180 °C.
Buďte první kdo přidá komentář