Známá zmrzlina je pro Čechy méně kvalitní než pro Italy, zjistil spotřebitel na dovolené

Foto: asenior.cz

Pokud si dáte na dovolené v Itálii Cornetto, pochutnáte si. Pokud si ale stejný kornout se zmrzlinou koupíte doma v Česku, můžete zažít velké zklamání. Své o tom ví například pan Tomáš, kterému se přesně toto stalo a který se o to podělil na svém Facebooku. Příspěvek nám zaslali naši čtenáři a chceme se s vámi podělit. Zareagoval už i výrobce a slíbil, že původní italská receptura brzy bude i v České republice.

Italské versus české Cornetto

Podíváme-li se na složení zmrzlinového kornoutu koupeného v Itálii a kornoutu koupeného v České republice, patrně užasneme. Složení vůbec není stejné, cena přitom ano. Zatímco v italské zmrzlině najdeme čerstvé mléko nejvyšší kvality, v té české najdeme jen obnovené odtučněné mléko. (Jinými slovy sušené mléko doplněné o vodu.)

Italská pochoutka obsahuje například smetanu nebo máslo, ta česká však nikoliv. Nenajdeme v ní ani vaječný bílek jako v té italské. Smetana, máslo a mléko byly prostě nahrazeny rostlinnými tuky.

Česká zmrzlina je kvůli svému složení prakticky bez chuti, navíc je vyšlehaná, aby v ní bylo hodně vzduchu a v horkém počasí velmi rychle taje. Přitom výrobce slibuje, že: „Cornetto vanilka je tím pravým potěšením v kornoutu.“ Že je to:  „Lahodná vanilková zmrzlina s kakaovým krémem a oříšky na povrchu v křupavém kornoutu.“

Rozdílu si všímají i komentující na Facebooku, například Martin Jaroš komentuje: „Tak to je nářez! V tom českém výrobku je teda mlíko v prášku (obnovené), zcela tam chybí smetana (v Itálii 8 procent), zcela chybí máslo, zcela chybí vajíčka.“

Příspěvek spotřebitele na facebook.com
Foto: Vlastní zpracování dle https://www.facebook.com/gizmax/posts/10161751096604176?ref=embed_post

Rozdílná kvalita potravin

O rozdílné kvalitě potravin u totožných značek a obalů v rámci EU se mluví už dlouho. Jedná se o neférovou praktiku a klamání spotřebitele. Zákazníci si neustále stěžují, ale nic se neděje. Lidé se cítí klamáni (okrádáni), mají pocit, že za své peníze dostávají méně kvalitní zboží.

Případ se zmrzlinou Cornetto rozhodně není jediný. Na začátku letošního roku byly srovnávány například sýry, čokolády nebo čaje stejných značek, které byly zakoupeny v Česku a v Rakousku. Složení se mírně lišilo.

Výrobce zmrzliny již zareagoval

Reakci výrobce Unileveru zveřejnil na svém facebookovém profilu Martin Jaroš (zdroj: https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpanjaros%2Fposts%2F10161451754863630):

„Italská receptura byla historicky dostupná pouze v Itálii, ve zbytku Evropy byla a stále v mnoha zemích je receptura zmiňovaná v příspěvku. Víme, že zákazníkům italská varianta chutná, proto tuto recepturu uvádíme na trh i pro zbytek Evropy. Vzhledem k vaší dosavadní praxi v nadnárodních společnostech si jistě dokážete představit, jak komplikovaný proces tyto změny představují. Zmiňované Cornetto s italskou recepturou již postupně ve vlnách nabíhá do prodeje v jednotlivých evropských státech. U nás tak bude k dostání již začátkem příštího roku.

Doufáme, že tato zpráva potěší milovníky zmrzliny.“

Doufejme tedy, že se receptura pro Česko opravdu změní a tento příklad budou následovat i další podniky.

Zdroje: Adam Beran, autorský text, https://www.facebook.com/gizmax/posts/10161751096604176?ref=embed_post, https://www.algida.cz/p/cornetto-zmrzlina-classico-120-ml.html/08711327319714, https://www.denik.cz/cesko-a-eu/dvoji-kvalita-potravin-pravidla-20211125.html, https://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/srovnani-potravin-cesko-a-rakousko-cena-kvalita-marketa-rozinkova-cokolada.html, https://www.novinky.cz/clanek/domaci-dvoji-kvalita-potravin-musi-z-eu-zmizet-zakaz-se-chysta-uvedla-jourova-40259958, https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpanjaros%2Fposts%2F10161451754863630

7 Comments

  1. Podle složení je hnůj obojí, ten český o krapet hnojovatější. (Hnůj je jediný slovo co mi cenzor vezme, jinak bych tu sr…. nazval správně.

  2. Stejné je to i s plzeňským pivem. Pro náš trh se vyrábí z granulátů, dovezených Búh ví odkud a chemicky upravené vody z vodovodního řadu na více stupňů alkoholu a na požadovaný stupeň se potom dořeďuje opět vodou z vodovodního řadu. Pro německý trh se vaří jak má, tradičním způsobem z pravého žateckého chmele a vody z místní hlubinné studny, přímo na požadovaný stupeň alkoholu. Už nedořeďuje. Němci totiž mají přímo v zákonu napsán postup vaření a jaké tam patří suroviny. Takže Plzeňský prazdroj musí pivo pro německý trh vařit tak, jak v německém zákoně napsáno, jinak by čelil sankcím za porušování německých zákonů. Počítám, že Německo, ale i jiné západní státy mají takto zákonem ošetřenu nejen výrobu piva, ale i dalších potravinářských výrobků aby se šejdířům zabránilo potravinářské výrobky šidit. Třeba se ptát našich politiků, proč složení a postup výroby piva i dalších potravinářských výrobků nemáme ošetřeno zákonem i u nás. Co nám, respektive polititické reprezentaci v tom brání.

  3. No, každý dělá, co je mu dovoleno. Chybí vyjádření ČOI, SZPI. Není to poprvé. Vedení těchto organizací (řízených státem) bych na hodinu vyhodil. Z druhé strany by výrobce Cornetta měl dostat výraznou pokutu. Vypadá to, že pracovníci ČOI, SZPI jsou na jejích výplatních listinách! Jo, zapomněl jsem, kdy má láska a pravda zvítězit.

  4. Klamání a okrádání českého spotřebitele ve všech sektorech potravin a drogerie, na kterém si výrobci a prodejci (hlavně ti nadnárodní) hlavně mastí kapsy. Totéž je Mondeléz (vlastník naší Opavie), který šídí původní české výrobky (mění receptury – viz Tatranky s příchutí oříšků, máslové sušenky s příchutí másla), přičemž ceny stále zvolna rostou (nebo se zmenší gramáž). Hnus!!

  5. od výrobce nesmírně sprosté,chybí omluva,Journal svou práci presvysoky příjem neudělala,ať ti krmit své děti univeleri

  6. Smutné je, že se nejedná jen o zmíněnou zmrzlinu. Mnoho potravin v zahraničí daleko kvalitnějších a u nás stejné ,,šmejdové,, stojí, ale téměř stejně. A u nás obchodníci a řetězce argumentují, že kvalita musí být dražší. Jaká kvalita?

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*